În perioada 23-25 octombrie, Timișoara va fi gazda unor dezbateri medicale de ultimă oră, găzduind a 7-a ediție a Congresului Naţional de Chirurgie Vasculară.
Acest eveniment va reuni cele mai importante nume din chirurgia vasculară din România, care vor prezenta strategii inovative ale tratamentelor pentru afecțiunile „liniilor de viață” ale corpului nostru – artere, vene și vase limfatice.
Congresul este acreditat de către Colegiul Medicilor din România și reunește peste 250 de profesioniști din domeniul medical, alături de peste 20 de companii din industria de profil ce vor prezenta cele mai recente inovații și tehnologii medicale din domeniu.
”Importanța temelor discutate are relevanță majoră, deoarece sunt probleme ce pot afecta pe oricare dintre noi sau pe cineva dintre cei dragi nouă:
• în fiecare oră, unul sau doi oameni sunt amputați în România datorită problemelor vasculare, însă doar unul din şase pacienţi amputaţi beneficiază de expertiza unui chirurg vascular;
• accidentul vascular cerebral (AVC) este prima cauză de dizabilitate permanentă şi a doua cauză generală de mortalitate, în condițiile în care cel puțin o treime din AVCuri pot fi prevenite prin intervențiile realizate de chirurgul vascular;
• anevrismul de aortă abdominală este a zecea cauză de mortalitate în Europa, dar şi în ţara noastră, în condițiile în care diagnosticul şi tratamentul din timp al acestei boli reduce dramatic mortalitatea.
Pentru tratamentul tuturor acestor boli, chirurgii vasculari folosesc atât o paletă largă de tratamente conservatoare şi tehnici minim invazive, cât și proceduri chirurgicale tradiționale salvatoare de membre sau vieți”, au transmis organizatorii.
În această lună, Timișoara va fi în centrul atenției lumii medicale nu numai datorită importanței aspectelor medicale discutate, dar şi pentru că va reuni profesioniști de renume atât din întreaga țară, cât şi din Elveția, Franța, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie şi Ungaria. Aceștia vor împărtăși din experiențele lor și vor prezenta cele mai noi tehnici și abordări în tratarea problemelor vasculare.
”Măsurile de prevenție, depistarea la timp și tratamentul corect al bolilor vasculare pot preveni majoritatea complicațiilor grave şi pot oferi o viață de calitate pacienților noștri. De aceea, este esențial ca atât pacienții, cât și medicii să fie la curent cu ghidurile şi recomandările actuale din domeniul bolilor vasculare”, subliniază prof. dr. Mihai Ionac, președintele congresului.