Timișoara: noul Centru de Mari Arşi de lângă Spitalul Județean finalizat până la sfârșitul anului – lucrările avansează repede – va avea 12 paturi, şase rezerve, cinci paturi pentru microchirurgie şi chirurgie reconstructivă

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, că Centrul de Mare Arşi de la Timişoara este cel mai avansat din cele trei pe care le realizează ministerul, în ţară.

Ministrul a afirmat că lucrările avansează repede şi ar vrea ca cel târziu până la sfârşitul acestui an clădirea să fie terminată şi de la jumătatea anului viitor să fie deja funcţională, să fie dotată şi să poată să primească copiii care au astfel de probleme de sănătate şi adulţii care au mari arsuri.

Lucrăm împreună să avem acest sistem integrat de asistenţă medicală pentru pacienţii mari arşi. Aş vrea să discutăm despre transformare a Spitalului Judeţean din Timişoara într-un spital cu funcţiuni de spital regional, prin faptul că investiţiile care se desfăşoară acolo vor permite tratarea oricăror tipuri de patologii pentru pacienţii din toată regiunea, din tot Banatul şi nu numai. Pe de altă parte, ne preocupă dezvoltarea spitalelor care acordă asistenţă medicală copiilor. Sunt aici, să văd ce nevoie are acest spital pentru dotare, pentru realizarea unui helioport. Spitalul este finalizat în proporţie de 95%. Înţeleg că urmează realizarea recepţiei acestui spital. Noi o să ajutăm cât putem. Urmează o etapă în care împrumutul de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) va face eligibile numeroase spitale din România, dar în mod evident, spitalele care acordă asistenţă medicală copiilor vor fi prioritizate. Dotarea acestui spital, care estimăm că este în jur de 100 de milioane de lei, ar putea să fie realizată din acest împrumut„, a afirmat Rafila.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că dezvoltarea serviciilor medicale în judeţul Timiş necesită interes, bună credinţă şi implicare politică.

Acest spital de copii reprezintă o prioritate. Aştept ca după patru ani, Primăria Timişoara (în a cărei jurisdicţie se află, n.r.) să sprijine finalizarea lucrărilor. Cred că nu necesită mai mult de 1.000.000 euro pentru finalizare, iar spitalul să devină eligibil pentru a aplica la un proiect care se referă la dotare şi la construcţia unui helioport. (…). Sume mari au fost alocate prin PNRR, de exemplu, către Spitalul Municipal din Timişoara, circa 50 de milioane de lei, pentru ambulatorii de specialitate şi pentru controlul infecţiilor. La acest spital, circa 35 de milioane de lei„, a punctat ministrul Sănătăţii.

Centrul de Mari Arşi din cadrul Spitalului Judeţean Timişoara va avea 12 paturi, şase rezerve pentru arşi intermediari şi post-critici, cinci paturi pentru microchirurgie şi chirurgie reconstructivă.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole