Timișoara: mii de persoane din categorii vulnerabile au beneficiat de sprijin astfel încât calitatea vieții lor să se îmbunătățească

Primăria Municipiului Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, și-a asumat misiunea de a acorda sprijin copiilor, familiilor, persoanelor vârstnice, celor cu dizabilități și altor grupuri vulnerabile.

În 2023, persoanele care se încadrează în aceste categorii au primit din partea administrației locale suportul necesar, astfel încât calitatea vieții lor să se îmbunătățească. 

În 2023, aproximativ 600 de persoane, beneficiari ai centrelor sociale ale direcției și de la Fundația Timișoara 89, au beneficiat de hrană caldă, prin intermediul Cantinei Sociale. De asemenea, Complexul de Servicii Sociale „Sf. Francisc” a oferit cazare pentru 390 de persoane fără adăpost și a furnizat servicii socio-medicale esențiale, consiliere și sprijin de specialitate, hrană caldă și suport pentru situații de urgență, pentru 710 persoane aflate în dificultate. Pe parcursul anului, 70 de seniori au beneficiat de servicii rezidențiale zilnice la Căminul pentru persoane vârstnice „Inocențiu Klein”. Prin Complexul de Servicii „Sf. Mihail și Gavril”, alți 77 de vârstnici s-au putut bucura de serviciile sociale de asistență și recuperare. Îngrijirea la domiciliu si serviciile de TeleAsistență au fost acordate de personalul de specialitate pentru 150 vârstnici cu diverse grade de dependență, în mediul lor familial. Activitățile de socializare au adus împreună 200 vârstnici, în cadrul Clubului de Pensionari, o parte dintre ei fiind implicați ca voluntari în Capitala Europeană a Culturii 2023. Alți 100 vârstnici și adulți aflați în situații vulnerabile au primit sprijin de la Centrul de Zi „Dr.Aurora Heim“”, se arată într-un comunicat de presă.

Ajutor de specialitate pentru copii, în funcție de nevoi

Cei 85 de copii de la Centrul de zi „Sf. Nicolae” s-au bucurat de suport zilnic în activitățile educaționale și de petrecere a timpului liber, pentru a nu simți povara unei posibile separări de familiile lor. Alți 78 de copii și părinții lor au beneficiat de terapiile și serviciile specializate ale Centrului de recuperare pentru copii cu dizabilități „Podul Lung”.

Pe parcursul acestui an, Managementul de Caz pentru Copil și Familie a intervenit pentru 810 copii aflați în situații de dificultate, iar peste 877 copii cu diverse dizabilități au fost în atenția specialiștilor pentru a răspunde nevoii de (re)evaluare a gradului de handicap și cerințelor educative speciale.

Părinți, cupluri cu sau fără copii, care nu au reușit să-și gestioneze singuri conflictele domestice, au primit îndrumarea specialiștilor din cadrul Centrului de consiliere pentru prevenirea și combaterea violenței domestice. Numărul beneficiarilor de servicii de consiliere se ridică la 111 victime și 56 agresori.

Sprijin pentru adulții cu nevoi speciale și însoțitorii acestora

Persoanele adulte cu dizabilități au fost evaluate de către specialiștii, pentru a li se stabili gradul de handicap, iar în urma evaluării, 2178 de persoane au beneficiat de indemnizația lunară de protecție. Nu mai puțin de 850 de asistenți personali ai persoanelor cu handicap grav au fost evaluați și monitorizați în vederea asigurării protecției și promovării drepturilor asigurate de lege.

Asigurarea necesităților de bază și sustenabilitate financiară

Pe parcursul anului, 1159 de persoane au primit ajutor financiar pentru încălzirea locuinței, iar alte 217 persoane cu venituri mici au fost sprijinite prin compensarea prețului la energie. Venitul minim a fost garantat pentru 230 de familii, iar de alocația pentru susținerea familiei au putut beneficia 144 persoane singure.  Ajutoarele alimentare POAD, acordate de către Uniunea Europeană, au ajuns la 2080 de persoane defavorizate, iar pachetele de igienă la 1356 de persoane din comunitate.

Parteneriate solide cu organizații non-guvernamentale

Prin subvenții acordate din bugetul local, însumând o sumă totală de 13.400.405 lei, 10 organizații non-guvernamentale au oferit servicii pentru 800 de persoane aflate în nevoie. Organizațiile subvenționate sunt: Fundația Timișoara 89, Fundația pentru Voi, Federația Caritas, Asociația Micile Comori, Fundația de Abilitare Speranța, Fundația Umanitară Chosen România, Societatea pentru Copii și Părinți SCOP, Asociația Evanghelistică Isus Speranța României, Fundația Casa Esterei, Serviciul de Ajutor Maltez din România.

Administrația locală, prin Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara va continua demersurile care să contribuie la schimbarea în bine a comunității și la creșterea calității vieții celor care au nevoie de sprijinul nostru. 

Recomandările noastre

Cele mai citite articole