În luna decembrie, librăria independentă La Două Bufniţe din Timișoara sărbătorește 8 ani de la deschiderea oficială.
Aniversarea librăriei are loc sâmbătă, 14 decembrie 2024, la ora 18.00, la lansarea celui mai recent roman al scriitorului Bogdan-Alexandru Stănescu, Sorele negru, apărut recent la Editura Trei.
Alături de autor, invitați la eveniment sunt Adriana Babeți și Mircea Mihăieș.
Deschisă la inițiativa a două prietene din copilărie, Oana Doboși și Raluca Selejan, care și-au propus să creeze un spaţiu cultural de referinţă în jurul cărților, atât pentru timişoreni şi mediul artistic local, cât şi pentru turiştii care vizitează oraşul, librăria a fost prezentă nu doar în viața culturală a orașului, dar și-a impus renumele și la nivel național și internațional. La Două Bufnițe face parte din Federația Europeană și Internațională a Librarilor (European and International Bookseller Federation) și din Asociația Internațională a Librarilor Francofoni Independenți (Association Internationale des Libraires Francophones) și a primit numeroase premii pentru promovarea literaturii contemporane și a cititului. Librăria a organizat, din 2020, prima rezidență literară din Timișoara și a găzduit și organizat evenimente cu scriitori din țară, dar și din străinătate.
Scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu, una dintre cele mai cunoscute și apreciate voci din literatura română , revine în atenția cititorilor cu un nou roman: Soarele negru, un roman picaresc al cărui protagonist e chiar literatura, sinuoasă și ramificată ca brațele unui fluviu ce se despart în deltă. Noul roman, publicat de Editura Trei, încheie trilogia memoriei și a familiei începută cu romanul Copilăria lui Kaspar Hauser (2017, 2021) și continuată cu Abraxas (2022), două cărți care s-au bucurat de o receptare excelentă atât din partea criticilor, cât și a cititorilor, traduse sau aflate în curs de apariție în ediții străine la edituri de prestigiu din Europa.
Sâmbătă, 14 decembrie 2024, la ora 18.00, cititorii sunt invitați la librăria independentă La Două Bufnițe din Timișoara (Piața Unirii nr. 11, intrare de pe Matei Corvin), la aniversarea de 8 ani a librăriei care se marchează prin lansarea celui mai recent roman al scriitorului Bogdan-Alexandru Stănescu, Sorele negru, apărut recent la Editura Trei. Evenimentul are loc în prezența autorului, alături de care vor fi și scriitorii timișoreni Adriana Babeți și Mircea Mihăieș.
„Cele mai importante lucruri pentru noi, după 8 ani de librărie, rămân prietenia și independența în jurul cărților. Am început acest drum al promovării literaturii prin cărțile și scriitorii ei cu multe vise, astfel că, an de an, aniversarea noastră s-a celebrat în jurul literaturii contemporane. Ne-am dorit mult ca și de această dată să promovăm o carte în care credem, o carte despre care se va vorbi mult timp de-acum înainte, o carte a unui autor care a fost alături de librăria noastră încă de la deschidere. De aceea, luna decembrie la Bufnițe este luna Soarelui negru, cea în care romanul lui Bogdan-Alexandru Stănescu marchează aniversarea noastră.” Oana Doboși și Raluca Selejan
Despre Soarele negru
Publicat la doi ani de la apariția romanului Abraxas, carte aflată în curs de apariție la prestigioasa editură franceză Gallimard și recompensată cu Premiul revistei Observator cultural, ediția 2023, la categoria Proză și Premiul Național pentru Proză al Ziarului de Iași, ediția 2023, Soarele negru este o carte care înglobează multe povești, fiecare cu personajele ei principale și secundare, dar și cu propriul ritm.
Un cuplu cum nu se poate mai improbabil, care se întâlnește în Bucureștiul anilor ’70, un psihiatru malefic, racolat de KGB, aflat în căutarea automatonului uman și care sfârșește în pădurile nebuniei, un nazist gay, membru al Societății Thule, care vânează artefacte magice cu valoare neprețuită pentru ritualurile oculte menite să aducă pe lume cel de-al Treilea Reich, o stranie croitoreasă a Casei de Modă Diana, căzută pradă demonilor, o mamă creștin-ortodoxă pasionată de artele marțiale, un scriitor german melancolic pe nume Max Sebald, străzile înguste și pietruite din Norwich, Sulina anilor ’90, socialiști camerunezi, un Păpușar rus care colecționează trofee de care se îndrăgostește, un roman neterminat ce iradiază viețile celor care-l citesc: toate acestea se împletesc în biografia multigenerațională a unui personaj pasionat de criminali în serie și de reconstruirea imaginară a vieții tatălui dispărut.
„Soarele negru întregește o căutare simbolică și stilistică începută în 2016, când am scris Copilăria lui Kaspar Hauser, și continuată cu Abraxas. Chiar dacă întrebările au rămas poate fără răspuns, ceea ce m-a interesat pe mine a fost chiar desfășurarea acestei saga: care sunt mecanismele amintirii, realitatea memoriei vs. cea a lumii, evoluția politică și socială a unei țări din sud-estul Europei între 1980 și 2020, orașul București, misterul mecanismului afectiv numit familie, totul filtrat de conștiința unui raisonneur de multe ori inadecvat realității. Odată cu Soarele negru se încheie această etapă a muncii mele care a căpătat involuntar aspectul unei trilogii”, spune Bogdan-Alexandru Stănescu.
Despre autor
Bogdan-Alexandru Stănescu (n. 1979) este prozator, poet, eseist, traducător, editor și doctor în literatură. În prezent este director editorial al imprintului Anansi. World Fiction, din cadrul Grupului Editorial Trei. În 2010 a publicat împreună cu Vasile Ernu cartea Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc, iar în 2012 a debutat ca poet, cu volumul Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul. Au urmat volumul de eseuri Enter Ghost. Scrisori imaginare către Osip Mandelştam, cel de-al doilea volum de poeme, anaBASis, romanul Copilăria lui Kaspar Hauser; în 2019 a publicat romanul biografic Caragiale. Scrisoarea pierdută; în 2021, volumul de poeme Adorabilii etrusci, iar în 2022, romanul Abraxas. A tradus din Alberto Manguel, James Joyce, Tennessee Williams, William Faulkner, Sandra Newman, Sue Prideaux, Edward Hirsch, Daniel Mendelsohn, Paul Auster, Philip Roth, Louise Glück, Hannah Arendt, C.G. Jung, Anne Carson și Kaveh Akbar.
La Editura Trei a mai apărut, în 2023, volumul de eseuri Centrul nu se mai susține. Ceea ce ne desparte (scris împreună cu Vasile Ernu).