Timișoara: lansări de carte, vernisaje, dezbateri, proiecţii de filme documentare, concerte – în programul evenimentelor dedicate împlinirii a 34 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989

Casa de Cultură a Municipiului Timişoara a anunţat, luni, programul evenimentelor dedicate împlinirii a 34 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 de la Timişoara, care conţine

Vineri, 15 decembrie, de la ora 13.00, la Memorialul Revoluţiei are loc vernisajul expoziţiei „Gulag”, realizată de Platforma pentru Memorie şi Conştiinţă Europeană, organizat de Asociaţia Memorialul Revoluţiei, urmat de lansarea publicaţiei „Noua Revistă a Drepturilor Omului (NRDO)” şi de o dezbatere propusă de Asociaţia „15 decembrie, ziua solidarităţii româno-maghiare”.

Seara, de la ora 17.00, în Piaţa Victoriei/Operei este programat un concert de colinde ce-i are ca invitaţi pe Paula Seling & Corala Contrast, Festivalul coral „Leru-i, Doamne, Ler” şi Corul „Harmonia Christi” (Liceul Catolic „Gerhardinum”).

Sâmbătă, de la ora 11.00 are loc, la Filarmonica Banatul şedinţa festivă a Consiliului Local Timişoara, urmată de alte manifestări culturale, în foaierul Operei Naţionale Române din Timişoara şi festivitatea de premiere a elevilor câştigători la concursul de istorie şi arte vizuale.

Duminică, 17 decembrie, este zi de doliu în Timişoara, în memoria martirilor căzuţi în Decembrie 1989, iar de la ora 17.00, în Piaţa Operei se prezintă un program de colinde şi cântece tradiţionale de Crăciun. De la ora 19.00, la Filarmonica „Banatul” este programat „Recviem pentru Timişoara” condus de Gabriel Bebeşelea. Solişti vor fi: Luiza Fatiol, Martiniana Antonie, Marius Budoiu, Adrian Sâmpetrean.

Ziua se încheie în Piaţa Operei cu un moment de reculegere şi aprinderea „candelelor nemuririi”, iar de la ora 23.45, la Biserica Martirilor se va săvârşi Sfânta Liturghie cu priveghere.

Pe parcursul zilei vor mai avea loc depuneri de coroane, slujbe de pomenire la Catedrala Mitropolitană şi un parastas la Cimitirul Eroilor, în memoria eroilor martiri ai Timişoarei din Decembrie 1989.

Luni, la Capela Eroilor se anunţă o altă slujbă de comemorare, urmată de Circuit 89, un concurs interactiv despre Revoluţie, pentru liceeni.

De la ora 19.30, în Piaţa Operei începe show lasere „Noi vrem să fim!”

În zilele de 19 şi 20 decembrie, ştafeta manifestărilor din Timişoara este preluată de Asociaţia Memorialul Revoluţiei, care va participa la consacratul pelerinaj „Pe urmele eroilor martiri”, Bucureşti- Popeşti-Leordeni, unde a fost aruncată cenuşa celor 43 de martiri ai Revoluţiei din Decembrie 1989 de la Timişoara.

Miercuri, 20 decembrie, în Piaţa Victoriei va fi marcat la ora 12.00 momentul declarării Timişoarei ca prim oraş liber de comunism, prin declanşarea sirenei, care va răsuna trei minute. De la ora 18.00, timişorenii sunt invitaţi la Rock for Revolution. 

Recomandările noastre

Cele mai citite articole