Timișoara: la Spitalul CFR se efectuează o investigaţie în premieră – angio-CT coronarian, o metodă neinvazivă, recomandată pacienţilor cu probleme cardiovasculare

Medicii cardiologi împreună cu echipa de imagistică a Spitalului Clinic CF Timişoara efectuează, din această săptămână, o investigaţie în premieră, angio-CT coronarian, în cadrul Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală, o metodă neinvazivă, recomandată frecvent pacienţilor cu probleme cardiovasculare, de către medicii cardiologi.

Aparatul utilizează razele X pentru obţinerea unor imagini complexe şi de mare acurateţe ale interiorului corpului, prelucrate ulterior cu un software specializat.

Angio-CT-ul coronarian utilizează atât scanarea CT, cât şi folosirea unei substanţe de contrast care conţine iod, administrată intravenos, pentru a obţine cele mai bune imagini ale arterelor coronare. Substanţa de contrast este aceeaşi, atât la coronografie, cât şi la angio-CT. Investigaţia, faţă de angiocoronarografia clasică, are avantajul că prin reconstrucţie poate fi vizualizat vasul de sânge din toate unghiurile, oferind astfel o mai bună imagine asupra statusului vascular pentru cardiologul sau chirurgul care va efectua o posibilă intervenţie în sala de operaţie. Această investigaţie se recomandă atunci când există o suspiciune de îngustare sau chiar blocaj la nivelul arterelor coronare, dar şi când pacientul prezintă simptome specifice de boală coronariană (durere în piept/angină). Se mai recomandă angio-CT în urma evaluării rezultatelor unor teste de efort, a unei electrocardiograme de repaus, a unor analize de laborator sau a unei ecocardiografii„, a declarat, vineri, dr. Vladiana Romina Turi, medic specialist cardiolog în cadrul Spitalului Clinic CF Timişoara.

Angio-CT-ul este superior angiografiei clasice, având şi o doză de iradiere mai redusă, oferind, în schimb, detalii cu privire la localizarea, întinderea şi gradul de afectare a vaselor, fie că este vorba de stenoze, dilataţii sau variante anatomice. Totodată, permite identificarea unor alte posibile cauze ale disconfortului toracic, de exemplu colaps pulmonar, prezenţa unui cheag de sânge în vasele care duc la plămâni sau anomalii aortice. De asemenea, existenţa vreunui dispozitiv medical implantat, de orice fel, nu reprezintă o contraindicaţie, precizează dr. Vladiana Romina Turi.

Există, însă, şi o serie de contraindicaţii legate de realizarea angio-CT-ului coronarian, cum ar fi reacţii alergice severe la substanţele de contrast care conţin iod, insuficienţa cardiacă decompensată sau insuficienţa renală, sarcina, incapacitatea de a tolera medicamentele care încetinesc ritmul cardiac, pulsul ridicat şi aritmic, stenoza aortică severă şi astmul bronşic.

Investigaţia angio-CT coronarian, deşi este una neinvazivă, se realizează la Spitalul Clinic CF Timişoara doar la indicaţia unui medic cardiolog şi doar după parcurgerea indicaţiei şi evaluarea contraindicaţiilor de către personalul dedicat, cu experienţă în patologia şi imagistică cardiovasculară.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole