Timișoara: finanțările acordate evenimentelor Capitalei Culturale Europene au fost corecte – Curtea de Conturi și DNA nu au găsit nereguli

Finanțările acordate evenimentelor organizate cu ocazia Capitalei Culturale Europene au fost corect.

Deși au fost sesizate atât Curtea de Conturi cât și DNA, cele două instituții nu au găsit nereguli.

Anunțul a fost făcut pe Facebook de directorul Centrului de Proiecte al Primăriei Timișoara, Alexandra Rigler.

Zilele trecute s-a încheiat un episod care ne-a obosit profund și ne-a adus un prejudiciu de imagine cu totul nemeritat și nedrept. Pe scurt: am fost acuzați că evaluatorii externi cu care colaborează Centrul de Proiecte își dau unii altora finanțări, iar acum, un an de controale mai târziu, ni s-a făcut dreptate și s-a dovedit că acuzațiile nu au niciun fundament. Pe lung, în 2022, o nemulțumire personală cu privire la evaluarea unui proiect cultural, exprimată public, a fost ulterior folosită pentru a discredita Centrul de Proiecte și pentru a destabiliza munca echipei mele. Au urmat articole tendențioase, petiții și sesizări peste tot unde puteau fi depuse petiții și sesizări. Pe lângă rea-voință, toate trădau o înțelegere cel mult aproximativă a mecanismelor de finanțare publică a culturii și a felului în care se derulează evaluarea și selecția proiectelor pe care le finanțăm.  În urma sesizărilor au urmat controalele, mai toate controalele posibile, inclusiv de la Camera de Conturi Timiș și DNA și, pe rând, culminând cu ordonanța de clasare – încetarea urmăririi penale fără trimitere în judecată, s-a constatat că infracțiunile sesizate nu au existat în realitate“, a precizat Alexandra Rigler.

Evenimentul de închidere al Capitalei stă să înceapă.

Cum recuperăm însă – dincolo de timpul investit de către toate părțile în soluționarea acestor sesizări – imaginea noastră, a fiecăruia dintre cei vizați, experți culturali respectați? Cred că așa ca până acum: continuând să ne facem treaba cât putem de bine și rămânând atenți la feedback-ul constructiv, pentru că știm că orice proces și orice instrument e perfectibil.  De altfel, lucrăm în continuare. Acum, de exemplu, pregătim încheierea simbolică a anului Capitalei Europene a Culturii. Ne așteaptă niște zile pline și frumoase începând cu 7 decembrie, haideți să ne bucurăm de ele“, a mai arătat directorul Centrului de Proiecte.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole