Timișoara: filme documentare și drepturile omului la Festivalul One World Romania – între 19 și 22 septembrie timișorenii pot urmări proiecții pe teme precum reziliența activiștilor LGBTQIA+, munca în contextul inteligenței artificiale sau dilemele adolescenților

Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania revine pentru al treilea an consecutiv la Timișoara, cu filme din selecția ediției a 17-a, sub tema ALEGE!

Ediția locală va avea loc în perioada 19 – 22 septembrie, la Cinema Victoria (Str. Ciprian Porumbescu, nr. 2).

One World Romania reflectează anul acesta la rolul său într-o lume în care crizele și tragediile se succedă la nesfârșit, o lume în care echilibrul reprezintă mai degrabă o miză individuală sau scopul, izolat și fragil, al unei lupte de grup. În acest context, alegem să creăm un spațiu în care să se vorbească și despre ce se tace. Alegem solidaritatea în locul confortului, alegem să ascultăm mai mult decât să impunem credințe. Prin filmele acestei ediții vrem să privim dincolo de noi, să ne așezăm față în față cu celălalt și, finalmente, să ne privim pe noi înșine mai lucid“, au transmis organizatorii.

Biletele sunt disponibile pe website-ul Cinema Victoria, prin platforma Eventbook.

Majoritatea proiecțiilor sunt urmate de discuții cu invitați speciali: regizori, reprezentanți ai ONG-urilor locale, experți în subiectele abordate în filme. Filmele sunt subtitrate în limba română și limba engleză. Nu lipsesc nici teme consacrate ale festivalului sau subiecte care ne-au preocupat în ultimii ani, cum ar fi munca în contextul inteligenței artificiale, dilemele adolescenților, exploatarea mediului natural, situațiile din Palestina și Ucraina sau reziliența activiștilor LGBTQIA+ în regimurile autoritare. Printre documentarele din selecție se regăsesc câteva dintre succesele de public ale ediției din acest an din București, prezentate în proiecție unică în Timișoara“, mai arată sursa citată.

Recomandări:

Deschiderea festivalului are loc joi, 19 septembrie, de la ora 20:00, cu Rejeito, un portret tonic și emoționant al unei comunități care se luptă să reziste și să își apere demnitatea. Miza e uriașă: confruntați cu evoluția economică haotică a unei regiuni aflate la cheremul unei multinaționale miniere, acești oameni și alte milioane de brazilieni stau sub amenințarea unui baraj fragilizat, care poate să cedeze și să distrugă totul în cale..

Vineri, 20 septembrie, tot de la 20:00, va fi proiectat Niciun alt pământ, documentar care urmărește eforturile tânărului Basel Adra, un locuitor dintr-o zonă aflată sub ocupație israeliană, de a evita radierea totală a prezenței palestiniene din regiune. Basel îl întâlnește pe Yuval, un jurnalist israelian sensibil la cauza palestiniană, iar între ei se dezvoltă o prietenie complicată de amestecul unei cauze comune, dar și unui nivel de înțelegere a acesteia profund diferite. Niciun alt pământ a câștigat Premiul pentru Cel mai bun documentar la Berlinale 2024.

Vis.Viață, documentarul românesc regizat de Ruxandra Gubernat prezentat sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 20:30, urmărește trei adolescenți în ultimii ani de liceu, înainte, în timpul și după Covid. În timp ce își fac planuri să plece din România după ce termină liceul, Una – o actriță, Habet – un trapper și Ștefania – o activistă de mediu, se găsesc prinși între drame și dileme legate de viitor. Cum le va afecta planurile tot ce se întâmplă în jurul lor? Cine va reuși?

Festivalul se încheie duminică, 22 septembrie, de la ora 18:30, cu Queendom, care merge din Rusia până în Franța pentru a o prezenta pe artista queer Gena Marvin, o tânăra de doar 21 de ani, ale cărei performance-uri sunt unice din punct de vedere social, moral și estetic în Rusia putinistă. Motorul acțiunilor Genei nu este dorința de a provoca, ci aceea de a i se recunoaște existența, oricât de contrară ar fi ea sensibilității dominante – iar acest lucru merită, în ochii artistei, expunerea la riscul represiunii cele mai crunte.

Programul complet One World Romania la Timișoara:

Joi, 19 septembrie

20:00 – Rejeito / Rejeito

(Brazilia, SUA, 2023, 75′)

de Pedro de Filippis

Vineri, 20 septembrie

20:00 – Niciun alt pământ / No Other Land

(Palestina, Norvegia, 2024, 96’)

de Basel Adra, Hamdan Ballal, Yuval Abraham, Rachel Szor

Sâmbătă, 21 septembrie

16:30 – Zâmbetul Georgiei / Smiling Georgia

(Georgia, Germania, 2023, 62′)

de Luka Beradze

proiecție desfășurată cu sprijinul KineDok România

18:00 – Incident / Incident

(SUA, 2023, 30’)

de Bill Morrison

+

Așteptând roboții / Human Not Human

(Belgia, 2023, 38′)

de Natan Castay

20:30 – Vis.Viață / Imaginary Youth

(România, 2024, 84′)

de Ruxandra Gubernat

Duminică, 22 septembrie

16:00 – Fotofobia / Photophobia

(Slovacia, Republica Cehă, Ucraina, 2023, 71′)

de Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík

proiecție desfășurată cu sprijinul KineDok România

18:30 – Queendom / Queendom

(Franța, SUA, 2023, 98′)

de Agniia Galdanova

ORGANIZATOR

Asociația One World Romania

PROIECT CULTURAL CO-FINANȚAT DE

Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, Administrația Fondului Cultural Național

PARTENERI

Ceau, Cinema!, Cinema Victoria Timișoara, Ambasada Regatului Norvegiei în România, KineDok România, Asociația LOGS – Grup de Inițiative Sociale

FESTIVALUL A FOST FONDAT ÎN 2008 DE Centrul Ceh București

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național.

AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite.

Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Înființată în 2009, Asociația One World Romania organizează anual la București singurul festival de film documentar și drepturile omului din țară, One World Romania.

Asociația lucrează cu filmul documentar ca vehicul pentru dialog social și politic, ca fereastră spre lume și mediu ce provoacă la reflecție și formează comunități. Prin activitățile sale, asociația sprijină evoluția cererii de documentar în România, ceea ce a condus în ultimii ani la un interes crescut pentru acest gen, atât în ceea ce privește publicul larg, cât și în cadrul unor programe educaționale.

Vin facturile. Colterm începe probele la rece

În vederea pregătirii sezonului de încălzire 2021-2022, COLTERM S.A. anunţă că, începând cu data de 6 septembrie până în 30 septembrie, se vor efectua, etapizat, probele la rece, pentru ca,…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole