Timișoara: două secții de terapie intensivă neonatală conectate la rețeaua națională de telemedicină – este vorba despre Maternitatea Odobescu și Clinica Bega unde sunt internați anual peste 5.400 de nou-născuți

Două secții de terapie intensivă neonatală de nivel III din Timișoara au fost conectate la rețeaua națională de telemedicină prin programul „Fondul Viață pentru Nou-Născuți”, inițiat de Fundația Vodafone România. Secțiile, care aparțin de Spitalul Clinic Municipal de Urgență (Maternitatea Odobescu) și Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” (Clinica Bega), fac parte din cele 17 secții de terapie intensivă neonatală de nivel III incluse în rețeaua națională de telemedicină.

Această etapă a programului este finanțată cu 250.000 de euro de Fundația Vodafone România și derulată de Asociația Cristi Vasiliu (ACV România).

Prin intermediul sistemului de telemedicină, medicii se pot conecta rapid cu specialiști din alte unități sanitare aflate în țară sau străinătate, pot transmite date medicale securizate, pot dezbate un diagnostic și cere o a doua opinie, pot decide dacă pacientul trebuie transferat la o unitate de rang superior sau poate fi tratat în secția în care se află. Acest schimb de informații accelerează luarea deciziilor medicale pentru cei peste 6.000 de nou-născuți cu afecțiuni medicale grave internați anual în secțiile de nivel III, pentru care timpul este adesea un critic pentru salvarea vieții bebelușului.

În cadrul secției de neonatologie Spitalul Clinic  Municipal de Urgență Timișoara (SCMUT)/ Maternitatea Odobescu sunt tratați anual peste 3.500 de nou-născuți. Secția are un compartiment de terapie intensivă neonatală cu 15 paturi de care beneficiază anual până la 100 de prematuri cu vârsta gestațională mai mică de 32 de săptămâni.

Secția de neonatologie a SCMUT face parte din cea mai mare maternitate de nivel III din regiunea Banat. Unitatea sanitară este extrem de performantă în tratarea cazurilor neonatale dificile. Conectarea maternității prin telemedicină cu alte unități sanitare din această rețea permite echipei de medici profesioniști a acestei secții să ceară o a doua opinie, dar și să consilieze la rândul lor alte cazuri dificile. Beneficiarii acestei investiții importante vor fi micii pacienți și cadrele medicale care îi tratează, crescând astfel performanța și siguranța serviciilor noastre medicale, a declarat dr. Gabriela Olariu, șefa secției de neonatologie de la Spitalul Clinic  Municipal de Urgență Timișoara.

Secția de Neonatologie a Clinicii Bega din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu” Timișoara cuprinde un compartiment de terapie intensivă neonatală cu 10 paturi, un compartiment de prematuri cronici cu șase paturi și secția de rooming-in cu 22 de paturi. Anual, în secție se nasc aproximativ 2.000 de bebeluși dintre care o pondere semnificativă o au nou-născuții cu patologie și nou-născuții prematuri care necesită tratament și spitalizare de lungă durată.

Am considerat oportună conectarea la rețeaua națională de telemedicină pentru că astfel putem comunica în timp real cu colegii noștri neonatologi din celelalte secții de terapie intensivă neonatală din țară, la cazurile grave, pentru o a doua opinie și pentru instituirea tratamentului prompt în vederea îmbunătățirii activității medicale. În prezent recuperăm anual între 80 și 100 de nou-născuți cu prematuritate extremă (vârsta gestațională cuprinsă între 24 și 32 de săptămâni și greutate la naștere cuprinsă între 500 de grame și 1.500 de grame). De asemenea, în unitatea de terapie intensivă tratăm anual între 200 și 250 de nou-născuți cu patologii diverse, ceea ce înseamnă, în medie, 10% din numărul total de nașteri pe an. Aceste cifre cresc de la an la an, deoarece, fiind Maternitate de gradul III, deservim toată Regiunea de Vest și, frecvent, și urgențe din afara acestei regiuni,” a declarat prof. dr. Daniela Iacob, șefa secției de neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brânzeu”.

România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeana (UE), cu 5,6 decese la 1.000 de nașteri vii, aproape dublu față de rata mortalității infantile în UE, care este de 3,4 decese la 1.000 de nașteri vii. Doar în 14 orașe din țară, acolo unde există secții de nivel III, dotate cu aparatura necesară terapiei intensive, nou-născuții cu probleme majore pot primi îngrijire adecvată. Bebelușii cu riscuri majore nu pot fi tratați în restul de  169 de secții și compartimente de neonatologie de nivel I și nivel II și trebuie transferați spre secțiile de nivel III.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole