Timișoara: Culinaria Banatica la Grătarul cu Ștaif – influențe culturale care au contribuit la formarea identității gastronomice unice a zonei Banatului

Vineri, 25 august, Culinaria Banatica pregătește un nou eveniment dedicat identității gastronomice locale, găzduit de Grătarul cu Ștaif începând cu ora 12:00.

Lecturile Culinaria Banatica continuă să aducă în prim-plan fascinanta lume a gastronomiei locale, explorând identitatea culinară autentică a zonei Banatului, aducând în fața publicului invitați de seamă.

Oana Irina Coantă și-a dezvoltat pasiunea pentru tradițiile culinare locale, iar acest lucru a împins-o spre bucătăria profesionistă și e ceea ce a ținut-o acolo. De mai bine de două decenii, de la vârsta de 19 ani, ea conduce bucătăria restaurantului Bistro de l’Arte din Brașov, România. De atunci, misiunea ei a fost să pună autenticul în meniu. Alături de ea îl avem pe Cosmin Dragomir, jurnalist gastronomic, fondator al Gastroart.ro, co-autorul volumului „Dulce Românie – o istorie a deserturilor de la noi” și câștigator al Premiului Gault & Millau, oferit de Asociația Națională a Bucătarilor și Cofetarilor din Turism, iar împreună vor explora dinamica dintre tradițiile culinare vechi și abordările inovatoare, și cum acestea influențează evoluția bucătăriei locale, arată organizatorii.

Subiectele principale de discuție vor fi:

– Amestecuri Culturale: modul în care diverse influențe culturale au contribuit la formarea identității gastronomice unice a zonei Banatului.

– Tendințele îndreptate spre exclusivitatea produselor locale: analiza modului în care se dezvoltă tendințele de a promova și prezenta produsele locale într-o manieră unică și exclusivistă.

– Turism Culinar: cum poate gastronomia locală să devină un motor pentru turism și cum se pot integra experiențele culinare în oferta turistică a regiunii.

– Conservare vs. Evoluție: provocarea de a păstra autenticitatea rețetelor tradiționale în contextul unei lumi în schimbare constantă.

Discuțiile vor fi moderate de către Caiuș Merșa, coordonatorul proiectului.

Evenimentele organizate în cadrul proiectului Culinaria Banatica sunt o oportunitate unică de a explora și savura gastronomia autentică a regiunii Banatului. Evenimentul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat de Centrul De Proiecte prin programul GROW, cu fonduri de la Ministerul Culturii.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole