Timișoara: cresc taxele locale cu 5,1%, rata inflației pe 2021 – impozitul pe clădiri rămâne neschimbat

Primăria Municipiului Timișoara păstrează taxele și impozitele locale pentru 2023 la același nivel ca anul acesta. Proiectul de hotărâre de consiliu local a fost publicat pe site-ul primăriei și este disponibil pentru consultare. Cei interesați sunt așteptați, joi, 22 decembrie, de la ora 13, la dezbaterea publică, care va avea loc atât în sala de consiliu a primăriei, cât și online.

Principalele taxe locale pe care le colectează Primăria Timișoara sunt impozitele pe clădiri, terenuri și autovehicule. Proiectul pentru taxele locale prevede indexarea acestora în conformitate cu codul fiscal, respectiv cu inflația aferentă anului 2021 de 5,1%. Impozitele pe clădiri vor fi la același nivel.

În același timp, în proiect sunt incluse și toate scutirile acordate de la bugetul local, precum și  scutirile pentru persoane cu venituri mici, asociații care prestează servicii sociale, scutiri pentru persoanele care și-au reabilitat termic imobilul ș.a.

Nivelul taxelor locale este stabilit pe baza legislației naționale. La mijlocul anului 2022, guvernul a adoptat o ordonanță care prevede utilizarea grilei notariale pentru stabilirea nivelului taxelor pe proprietate, care ar fi dus la măriri și de 3 până la 5 ori a impozitului pe clădiri pentru persoanele fizice. În urma dezbaterilor de la nivel național și din Parlamentul României, implementarea noilor taxe a fost amânată pentru 2025, procesul de tranziție fiind unul dificil.

Decizia finală a survenit în urma pronunțării Curții Constituționale a României, din 14 decembrie, unde a fost acceptată amânarea pentru 2025 a noilor taxe propuse de Guvern, urmând apoi ca legea să fie promulgată și publicată în Monitorul Oficial. Acest lucru a dus la întârzierea actuală a calendarului de aprobare a taxelor și impozitelor locale, precum și al celuia scurt pentru dezbaterea proiectului de hotărâre.

Proiectul de hotărâre poate fi consultat integral aici: https://www.primariatm.ro/administratie/consiliul-local/proiecte-de-hotarari/?uid=C438F4505D6B891EC225891E00406DE6

Dezbaterea publică va avea loc joi, 22 decembrie 2022, la ora 13:00.

Ne puteți transmite propunerile, opiniile sau sugestiile prin email la adresa camelia.crisan@primariatm.ro. Acestea pot fi trimise până joi la ora 12:00.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole