Timișoara: cartierele Iosefin, Cetate, Fabric şi Elisabetin – spectacole care aduc la viaţă poveşti ale câte unui personaj feminin care a trăit în cartierul respectiv

Patrimoniul cultural din cartierele istorice ale municipiului Timişoara vor fi evidenţiate prin proiectul intitulat „Spotlighting Timişoara’s Heritage through Dance”, care va fi lansat, joi seara, la Podul de Fier din cartierul Iosefin de Clubul de Dans Sportiv Magnum Team.

Proiectul este cofinanţat de Primăria Municipiului Timişoara, prin Centrul de Proiecte, şi este realizat în colaborare cu Universitatea Politehnica din Timişoara şi Muzeul Naţional al Banatului, fiind continuarea unui alt proiect marca Magnum Team, intitulat „În paşi de dans prin clădiri de patrimoniu”, derulat în 2021.

Evenimentele se vor desfăşura în cartierele Iosefin, Cetate, Fabric şi Elisabetin şi aduc la viaţă poveşti ale câte unui personaj feminin care a trăit în cartierul respectiv.

Primul show de teatru-dans, „Lumea Valeriei”, este inspirat din viaţa Valeriei Pintea şi are ca punct de plecare expoziţia „Cartierul Iosefin şi Valeria dr. Pintea. Un roman într-o expoziţie”, organizată în urmă cu trei ani de Muzeul Naţional al Banatului şi Universitatea Politehnica Timişoara, în seria evenimentelor „Patrimoniul sub reflectoare”.

Spectacolul va prezenta momente din viaţa de zi cu zi a Valeriei Pintea, soţia unui medic timişorean, o doamnă foarte activă în societatea vremii, care a locuit împreună cu acesta în actuala Piaţă Mocioni. După ce doctorul Pintea s-a stins din viaţă, Valeria s-a mutat într-o locuinţă situată tot în Piaţa Mocioni, la câteva străzi distanţă. Deşi situaţia a obligat-o să ducă o viaţă mai modestă decât până atunci, a luat câteva tinere în gazdă şi s-a ocupat îndeaproape de cultura şi educaţia lor, introducându-le în înalta societate a oraşului, transmit organizatorii evenimentului.

Celelalte evenimente din cadrul proiectului, care vor ilustra poveşti din alte trei cartiere istorice ale oraşului, vor fi programate în lunile următoare.

PROGRAM. Timișoara 2023 – trei zile de evenimente pentru familie în Parcul Doja, spectacol Teatrul Basca, expoziție la Cazarma U, concerte în Biserica Piaristă și Domnul din Unirii

Descoperiți evenimentele preferate din 𝐂𝐚𝐥𝐞𝐧𝐝𝐚𝐫𝐮𝐥 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐚𝐥 pentru săptămâna 𝟐 – 𝟖 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐫𝐢𝐞. Fie că sunteți pasionați de film, muzică, teatru sau ateliere de creație, veți găsi cu siguranță evenimente pe…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole