Timișoara: busturile mitropolitului Nicolae şi scriitorului Gheorghe Tohăneanu au căzut de pe soclu – au fost repuse pe piedestaluri de Poliţia Locală

Două busturi sculptate în bronz, care îi reprezintă pe mitropolitul Nicolae al Banatului şi pe scriitorul Gheorghe I. Tohăneanu şi care sunt amplasate pe Aleea Personalităţilor din Parcul Central „Anton Scudier” din Timişoara au fost reamplasate, marţi, de către Poliţia Locală, pe piedestalurile iniţiale, după ce lucrările de artă au căzut luni de pe soclu.

„În această dimineaţă, au fost transportate de la Poliţia Locală şi reamplasate în Parcul Central cele două busturi. Sculpturile reprezentându-i pe Mitropolitul Nicolae Corneanu şi Gheorghe I. Tohăneanu şi-au reluat locul pe Aleea Personalităţilor. (…) Referitor la dispariţia a două busturi din Parcul Central, de pe Aleea Personalităţilor, ele au fost ridicate de Poliţia Locală, luni, deoarece erau căzute de pe soclu şi au fost transportate, pentru siguranţă, la sediul Poliţiei Locale, până la luarea cât mai curând posibil a măsurilor de reamplasare”, a transmis Biroul de presă al Primăriei Municipiului Timişoara.

Astăzi, în parc se află şi Aleea Personalităţilor, pe care au fost ridicate busturile din bronz ale mai multor oameni care au făcut istorie pentru Banat: cărturarul Ioachim Miloia, fostul edil al Timişoarei imperiale Carol Telbisz, sculptorul bănăţean Romul Ladea, Iancu de Hunedoara – guvernator al Banatului şi al Crişanei, Stan Vidrighin (primul primar al Timişoarei după instaurarea administraţiei româneşti), Aurel Cosma (primul prefect român al judeţului Timiş – Torontal), Torok Janos (primarul Timişoarei care a introdus iluminatul electric stradal în oraş, în 1884), Eugeniu de Savoya şi alţii.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole