BANAT: creșteri mari de debite pe mai multe râuri – a plouat 82 l/mp la Sasca Montană, 79,5 l/mp la Naidăș sau 59,9 l/mp la Topleț – au ieșit din matcă râurile Nera, Caraș și Bârzava

Apele Române Banat informează că potrivit prognozelor codurilor roșii hidrometeorologice instituite, s-au înregistrat precipitații foarte mari la stațiile hidrometrice din spațiul hidrografic Banat în ultimele 24 de ore:

💧82 l/mp la SH Sasca Montană pe râul Nera

💧79,5 l/mp la sh Naidăș, pe râul Nera

💧71,5 l/mp la sh Crivaia, pe r. Bârzava

💧59,9 la/mp la shTopleț, pe r. Cerna

💧52,2 la/mp la sh Radimna, pe r. Radimna

💧43,2 la/mp la sh Bozovici, r. Minis

💧44 la/mp la sh Poieni, r. Bega Poienilor

💧42,6 l/mp la sh Caransebeș, pe r. Timiș

💧42 l/mp la sh Nădrag, pe râul Nădrag

💧41,8 l/mp la sh Turnu Ruieni, pe râul Sebeș

💧40,3l/mp la sh Semlacu Mare, r. Moravița

💧40,2 l/mp la sh Gârliște , pe râul Gârliște.

Ca urmare, în această dimineață avem creșteri de debite și niveluri pe toate cursurile superioare și mijlocii de apă din județele Caraș-Severin și Timiș. Pe râul Caraș, la stația hidrometrică (sh) Carașova este depășită Cota de Pericol (cod roșu). Viitura se propagă înspre aval (localitățile Goruia și Ticvaniu Mare). Echipele SGA Caraș-Severin urmăresc evoluția și propagarea viiturii și sunt pregătite să intervină.  Acumulările nepermanente Lișava și Vărădia, situate în aval, pot să atenueze vârful viiturii. Pe râul Bârzava, viitura se propagă spre localitatea Gătaia, unde este depășită faza a II-a (cod portocaliu). Pe râul Nera, vârful viiturii a trecut de sh Dalboșeț (depășire Cotă de Atenție) și se propagă în aval spre Sasca Montană (depășire Cotă de Atenție) și Naidăș. În localitatea Socol, situată în aval de sh Naidăș, SGA Caraș-Severin are pregătită stația de pompare a apei, pentru a interveni în caz de nevoie, arată ABA Banat.

Specialiștii ABA Banat monitorizează permanent situația hidrologică și sunt pregătiți să intervină acolo unde situația o cere.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole