Timișoara: ActiveWatch și APADOR-CH organizează o dezbatere privind protecţia avertizorilor în interes public și a modului în care această nou lege poate influența relația dintre jurnaliști și sursele lor

ActiveWatch și APADOR-CH organizează  vineri, pe 14 octombrie, o dezbatere pe marginea prevederilor noii Legi privind protecţia avertizorilor în interes public și a modului în care această lege poate influența relația dintre jurnaliști și sursele lor.

Avertizarea de integritate (whistleblowing) reprezintă un element cheie în prevenirea și combaterea corupției. Avertizorii de integritate (whistleblowers) sunt surse de informație importante pentru jurnaliști și, în același timp, presa reprezintă un sprijin esențial pentru cei care aleg să dezvăluie public fapte ilegale. Într-un proces care a generat puternice controverse publice și care a pus sub semnul întrebării dorința reală a partidelor din arcul guvernamental de a combate corupția, România a transpus în legislația internă noua Directivă (UE) 2019/1937 privind protecția persoanelor care raportează încălcări ale dreptului Uniunii. Legea privind protecţia avertizorilor în interes public, care conține în continuare prevederi controversate, criticate chiar de Comisia Europeană, așteaptă zilele acestea un vot final în Camera Deputaților. În acest context, vă invităm să discutăm despre prevederile viitoarei legi. Dorim, mai ales, să aflăm cum lucrați dvs. cu sursele – avertizori de integritate, ce metode jurnalistice și standarde etice aplicați și ce credeți că ar trebui sau nu ar trebui să facă jurnaliștii în contextele profesionale care implică avertizori“, se arată într-un comunicat de presă.

Dezbaterea va avea loc la Hotel Atlas, Piața Sfântul Gheorghe nr. 2-3, Timișoara.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole