Timișoara 2023: lansarea Capitalei Culturale înseamnă spectacole memorabile, artă curajoasă, idei care deschid lumea, comunităţi deschise

Programul cultural naţional „Timişoara – Capitala Culturală Europeană 2023” îşi deschide oficial prima pagină din acest an irepetabil cu un weekend în care 130 de evenimente distribuite în întregul oraş, în perioada 17-19 februarie.

Lansarea Timişoara 2023 înseamnă spectacole memorabile, artă curajoasă, idei care deschid lumea, vizitatori din Europa întreagă şi comunităţi deschise.

În câteva zile, dăm startul unui an strategic pentru Timişoara şi pentru România, în care avem şansa istorică să schimbăm percepţii şi să demolăm prejudecăţi. Să folosim povestea europeană a Timişoarei pentru a crea un nou destin european pentru România şi să ne repoziţionăm ca oraş pe harta Europei. Este startul unui an cu peste 1.000 de evenimente excepţionale care începe cu un weekend extraordinar la care îi invit pe toţi timişorenii. Este doar primul dintre momentele importante care vor marca acest an 2023, care va intra în istoria oraşului. Zeci de ambasadori, comisari europeni, oficialităţi naţionale şi internaţionale vor veni alături de noi pentru a sărbători titlul de Capitală Europeană a Culturii. În vremuri de criză, cultura ne aduce împreună. În vremuri de ură, Europa este răspunsul„, transmite primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz.

Timişorenii şi oaspeţii din întreaga lume vor participa vineri, 17 februarie, la evenimentul festiv „Sărbătorim Deschiderea!” din Piaţa Unirii, subliniind diversitatea culturală care caracterizează Programul cultural naţional „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”. Zilele de sâmbătă şi duminică oferă peste 130 de ocazii şi invitaţii de a cunoaşte mai bine oraşul prin expoziţii, concerte, evenimente comunitare sau spectacole distribuite în toate cartierele Timişoarei.

Deschiderea Timişoara 2023 este un program finanţat de Municipiul Timişoara, coordonat şi organizat de Centrul de Proiecte; pentru weekendul deschiderii, Primăria a alocat 7,5 milioane de lei, iar Ministerul Culturii 800.000 de lei.

Pe 17 februarie, de la ora 17,00, la Palatul Culturii (Teatrul Naţional/Opera) va avea loc Ceremonia de Gală a Deschiderii Timişoara 2023. În cadrul căreia oficialităţile prezente vor susţine discursuri, iar evenimentul va fi marcat de concerte susţinute de doi pianişti remarcabili: Andrei Irimia, unul dintre cei mai apreciaţi compozitori contemporani de pian din România, precum şi compozitorul şi pianistul olandez Joep Beving, devenit o senzaţie în lumea streaming-ului muzical contemporan. Ceremonia va fi transmisă live pe TVR 1 şi poate fi urmărită şi pe ecrane LED de mari dimensiuni, amplasate în Piaţa Victoriei/Operei şi Piaţa Libertăţii.

Tot pe 17 februarie, de la ora 19,00, Timişoara are întâlnire cu Europa în Piaţa Unirii. Evenimentul festiv „Sărbătorim Deschiderea!” pune în lumină memoria şi identitatea Timişoarei, alături de artişti locali şi invitaţii lor. Aducem împreună arta video şi dansul, muzica electronică şi ritmurile tradiţionale, într-o sărbătoare a întregului oraş, o declaraţie de intenţie şi de dragoste pentru Timişoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Timişoara îşi reconfirmă şi vocaţia de gazdă a artelor într-un moment de sincronizare cu bienalele şi muzeele importante din Europa şi nu numai.

Expoziţia colectivă „Chronic desire – Sete cronică” propune, în spaţii multiple din oraş (Bastionul Maria Theresia, Comenduirea Garnizoanei Timişoara, Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi”, Palatul Ştefania) noi feluri de a citi şi de a simţi momentul politic şi ecologic critic pe care îl traversăm împreună.

Întrucât Capitalele Europene ale Culturii au responsabilitatea de a căuta noi definiţii şi răspunsuri pentru teme majore, Timişoara va celebra libertatea de gândire şi de alegere prin dezbateri, ateliere şi prezentări care deschid minţi şi punţi de colaborare.

Sub titlul „Idei care schimbă lumea”, filosoful german Peter Sloterdijk şi scriitorul şi regizorul român Andrei Ujică vor avea un dialog public de neratat, despre „filmul filosofiei şi filosofia filmului”, pe 18 februarie, de la ora 16,00, în Aula Magna a Universităţii de Vest.

Librăria „Două Bufniţe” va găzdui pe 19 februarie, de la ora 11,00, dezbaterea 256 de romane pentru Europa Centrală, condusă de scriitoarea Adriana Babeţi, acompaniată de importanţi scriitori, critici literari şi traducători.

Deschiderea Timişoara 2023 este o sărbătoare a întregului oraş. Prin programul Opening+, derulat de Centrul de Proiecte Timişoara, din sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, 25 de noi proiecte culturale propuse de comunitatea locală s-au alăturat programului acestui weekend intens. Sunt pline de energia proaspătă a oraşului, în toată diversitatea lui şi vor duce sărbătoarea în cartiere.                                       

Recomandările noastre

Cele mai citite articole