Timișoara 2023: Galeria Jecza prezintă trei expoziții de excepție în deschiderea Capitalei Culturale Europene

Galeria Jecza și Fundatia Triade deschide miercuri, 15 februarie, începând cu ora 19:00, sezonul de expoziții dedicate proiectului Timișoara Capitală Culturală Europeană.

Pentru următoarele două luni, vă propunem să vizitați trei expoziții de excepție ce fac parte din / susțin programul oficial de deschidere al Capitalei Culturale Europene  – Timisoara 2023 și vor fi deschise tot weekendul 17 – 19 februarie, între orele 11:00 și 19:00. Ulterior, programul de vizitare este de marți până sâmbătă între orele 11:00 și 19:00 sau cu rezervare online, în orice altă zi, prin anunț telefonic prealabil, se arată într-un comunicat de presă.

Expoziția Ritzi Jacobi și Peter Jacobi – Texturile memoriei

Expoziția readuce în conștiința publicului un moment remarcabil al avangardei internaționale din anii 1970. Lucrările celor doi artiști, semnate inițial ca duo, s-au bucurat de primirea elogioasă din partea criticii ce semnalează caracterul elementar al artei lor bazată pe recursul la materialele naturale. Expoziția reprezintă un mod de recuperare a unor artiști originari din România, a căror traseu artistic marchează momente valoroase în istoria artei recente. Curator: Thomas Hirsch. În colaborare cu Galeria Volker Diehl din Berlin.

Ciclul „Semnele zidului” (1985-1989)

Ciclul „Semnele zidului” (1985-1989), expus pentru prima oară public, este mărturia deopotrivă artistică și umană a unui timp istoric căruia pictorul Ioan Aurel Mureșan i-a captat  pulsația deznădăjduită, până în pragul căderii regimului comunist.

Lucrările artistului optzecist explorează pictura din unghiul materist al unui neo-expresionism marcat de fervoare sălbatecă și de forța unui gestualism sumbru. Pictura exprimă conștiința unei consubstanțialități cu universul primar, a unei identificări între energiile vitale ale cosmosului și un eu ardent care se exprimă prin culoare, materie brută și o maximă libertate de tratare a figurativului. Curator: Andrei Jecza.

Klara Biro Jecza – Tapiserie și desen

Artistă aparținând generațional anilor 70, pe când în Timișoara se explora zona experimentală, Klara Jecza propune în practica sa artistică recuperarea elementarului și esențializării,  prin  recursul la rigoarea elementelor geometrice simple, a stilizării și a formelor organice reduse. Compozițiile sale, având un puternic caracter monumental, impresionează prin simplitate și claritate. Curator: Sorina Jecza.

Program: Marți – sâmbătă 11:00 – 19:00, duminică & luni, pe bază de programare +40 722 666 445

Recomandările noastre

Cele mai citite articole