Timiș: percheziții la mai multe firme într-un dosar de înșelăciune și fals – au lua bani de la stat prin fraudă inducând în eroare o instituție şi băncile partenere – prejudiciu de 1.5 milioane de lei  

Poliţiştii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova -Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice fac luni 30 de percheziţii la domiciliile unor persoane şi la sediile unor firme, în Bucureşti şi în nouă judeţe, mai multe societăţi comerciale fiind suspectate că au obţinut un ajutor de minimis, prin intermediul unui program naţional, cauzând un prejudiciu de 1.428.000 de lei. Infracțiunile pentru care se fac cercetări în acest dosar sunt de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Opt persoane vor fi duse la audieri.

În această dimineaţă, poliţiştii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova -Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice au pus în executare 30 de mandate de percheziţie domiciliară, la adresele unor persoane fizice, precum şi la sediile şi punctele de lucru ale unor persoane juridice, din judeţele Sibiu, Timiş, Constanţa, Bucureşti, Bistriţa-Năsăud, Caraş-Severin, Bihor, Cluj, Hunedoara şi Gorj. În fapt, în perioada 2018-2020, mai multe societăţi comerciale ar fi solicitat şi ar fi obţinut un ajutor de minimis, prin intermediul unui program naţional, inducând în eroare o instituţie şi băncile partenere, cauzând un prejudiciu de 1.428.000 de lei”, anunţă IGPR.

În perioada indicată, persoanele cercetate ar fi preluat mai multe societăţi comerciale, care aveau aprobate finanţări prin intermediului unui program naţional, în sume de 200.000 de lei şi TVA (în cazul societăţilor neplătitoare de TVA), pentru fiecare societate.

Ulterior, ar fi schimbat sediul social al societăţii la o singură adresă, concomitent cu schimbarea administratorului societăţilor.

În vederea derulării programului şi obţinerii sumelor de bani în baza contractului de finanţare încheiat cu băncile partenere, persoanele implicate ar fi depus la dosarul de finanţare documente justificative (oferte, facturi fiscale, contracte de vânzare-cumpărare, contracte de închiriere, contracte de muncă, etc.), care atestau doar scriptic îndeplinirea condiţiilor pentru obţinerea finanţării.

După încasarea sumelor de bani, societăţilor comerciale folosite le-ar fi fost radiate sediile sau le-ar fi expirat.

Opt persoane vor fi duse la audieri.

Activităţile sunt desfăşurate în cadrul unui dosar penal întocmit pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

Acţiunile au beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale Sibiu şi al poliţiştilor din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene Sibiu, Constanţa şi Timiş.

Foto:arhiva

Recomandările noastre

Cele mai citite articole