Timiș: focar de pestă porcină la Sânmihaiu Român – după cele de la Smithfiled Pădureni, Șandra, Dudeștii Vechi, Uivar, Pișchia și Parța – până acum au fost uciși peste 80.000 de porci

La nivelul județului Timiș au fost despicate în această toamnă mai multe focare de presă porcină.

Astfel, începând cu data de 12 octombrie, au apărut focare de pestă la ferma Smithfiled din Pădureni și în localitățile Șandra, Dudeștii Vechi, Uivar, Pișchia, dar și Parța.

Focarul de la Parța s-a lăsat cu uciderea a 39.000 de porci, iar focarul de la ferma Smithfiled din Pădureni cu omorârea a peste 42.000 de porci.

Conform Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Timiș, un nou focar a fost depistat într-o exploatația non profesională de suine din localitatea Sânmihaiul Român.

In data de  14.11.2022 în urma unei suspiciuni de Pestă Porcină Africană au fost prelevate  probe de la suine  provenite din exploatația nonprofesională de suine din localitatea Sânmihaiul Român, județul Timiș.  Au fost recoltate și  trimise în vederea identificării virusului pestei porcine africane la Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Timiș și în urma examenelor efectuate,  probele au fost pozitive. După confirmarea  Pestei Porcine Africane a fost convocată sedința cu toți membrii CLCB, în urma  căreia s-a emis Hotărârea de aprobare a zonelor de protecție și supraveghere din jurul focarului de PPA, a măsurilor de neutralizare prin incinerare a materialelor de risc  sub control oficial și a aprobării Planului de măsuri în cazul confirmării bolii PPA la porci domestici. S-au stabilit zonele circulare de protecţie şi supraveghere de 3 şi respectiv 10 km din jurul focarului de pestă porcină africană din localitatea  Sânmihaiul Român, aparținând UAT Sânmihaiul Român, după cum urmează:  Zona de protecție(0-3 km), Următoarele localități –  Sânmihaiul Român, Zona de supraveghere(3-10 km) Următoarele localități -Sânmihaiul German, Beregsău Mic,Beregsău Mare,Săcălaz, Timișoara-Freidorf,Utvin, Chișoda, Șag, Parța, Peciu Nou, Diniaș, jud.Timis. Ferme comerciale aparținând SC SMITHFIELD ROMANIA:-FERMA PECIU NOU. Unitate producție Abator Freidorf  SMITHFIELD ROMÂNIA“, se arată într-un comunicat de presă.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia  suină.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole