Timiș: 10 primării nu au primit niciun ban de la Guvern. Dominic Fritz: Timișoara nu a primit niciun leu – Alfred Simonis: PNL Timiș se comportă ca un grup mafiot

PSD și USR Timiș au protesta vehement la adresa alocărilor de fonduri către autoritățile locale pe care Guvernul Florin Cîțu le-a repartizat printr-o Hotărâre de Guvern. Acuzele nu au întârziat să apară, având în vedere că primarii PNL au fost avantajați substanțial, în timp ce 10 primării nu au primit niciun ban. Dintre acestea, patru localități au primari USR, printre care și Timișoara.

Reacția primarului Timișoarei, Dominic Fritz

Din 1 miliard de lei pentru municipiile, orașele și comunele României, Timișoara nu a primit niciun leu. La fel ca celelalte localități din Timiș conduse de primari USRPLUS, Dumbrăvița, Cenad, Foeni. Aceste alocări de fonduri nu sunt ”cadouri guvernamentale”, ci reprezintă bani pentru nevoile urgente ale localităților noastre, pentru care contribuim în mod generos la bugetul de stat.

Medgidia, oraș din județul Constanța pe care îl respect, are 10% din locuitorii Timișoarei și a primit o alocare de 20 milioane de lei. Timișoara – nimic.

Miroase a răzbunare politică. Dar cu ce sunt de vină timișorenii pentru ce se întâmplă la București? 

Banii din Fondul de rezervă nu sunt pentru primari, nu sunt pentru mine, sunt pentru comunitate, iar Timișoara merită susținută de către Guvern, oricine ar fi primarul Timișoarei.

Timișoara contribuie substanțial la bugetul de stat al României, dar nu primește bani pe măsura contribuției. Nu doar acum, se întâmplă de 30 de ani. De 30 de ani Timișoara contribuie mai mult la bugetul țării decât primește. Adevărul este că Timișoara este ce este prin forțe proprii, datorită spiritului antreprenorial al timișorenilor și investitorilor care au văzut potențialul orașului.

Nevoia urgentă a momentului, pentru Timișoara, este susținerea din bugetul de stat a costurilor pentru continuarea termoficării orașului. Cvadruplarea (!!!) prețului de gaz nu va putea fi suportată doar de bugetul local și nici de abonații Colterm. E matematic imposibil. Dacă vrem să avem căldură în spitalele, școlile și gospodăriile Timișoarei în această iarnă, Guvernul va trebui să își asume o parte a poverii.

Reacția PSD Timiș

Ultima „hoție” a Guvernului PNL. Nemernicia și „hoția” Guvernului demis Cîțu, regizate în județul Timiș de către Alin Nica, președintele Consiliului Județean, și Ovidiu Drăgănescu, subprefectul cu atribuții de prefect. Din cei peste 29 milioane de lei alocați Timișului din fondul de urgență al guvernului, în ultimele ore de mandat guvernanții liberali au decis distribuția astfel: câteva firimituri localităților cu primari PSD și „cozonacul” pentru localitățile cu primari PNL și UDMR. Altfel spus, primăriile cu edili social-democrați au primit fix 50 de mii lei, în timp ce primarii din „famiglia” liberală și primarii UDMR din „fantastica” coaliție au primit fiecare câteva sute de mii de lei.

„Atragem atenția asupra faptului că, în această împărțire făcută de fațadă, nu s-a ținut cont de numărul de locuitori dintr-o localitate sau alta, nici dacă e oraș sau comună, nici de mărimea sau de nevoile comunităților respective. În „mărinimia” lor, guvernanții liberali demiși și disperați, au ținut cont strict de culoarea politică, acționând pe principiul nedorit: cine împarte, parte își face” – Călin Dobra, liderul consilierilor județeni ai PSD.

„Primarii PSD din județul Timiș vor face demersurile necesare pentru a nu accepta aceste sume modice, nejustificat distribuite. Asta pentru că nu acceptăm ca locuitorii județului Timiș și implicit ai comunităților pe care vremelnic le administrăm să fie nedreptățiți. Spre exemplu, localității periurbane Giroc cu primar PSD, la un număr de locuitori de peste 18 mii, i-a fost alocată suma de 50 mii lei, în timp ce comunei Tormac, cu primar PNL, i s-a alocat suma de 610 mii lei, la un număr de locuitori de sub 3 mii. În plus, nu s-au luat în calcul nici proiectele de dezvoltare ale fiecărei localități în parte sau necesitățile respectivelor comunități” – Marius Stoian, primarul comunei Birda și președintele Filialei Județene Timiș a ACoR.

„PSD Timiș va sesiza instituțiile abilitate ale statului și va înainta plângere penală împotriva celor care au instrumentat această nedreptate. După tentativa de cumpărare de voturi la moțiune în schimbul unor funcții în administrație, PNL Timiş continuă asaltul asupra celor mai elementare norme de reprezentativitate, comportându-se ca un veritabil grup mafiot” – Alfred Simonis, deputat şi președintele PSD Timiș.

Reacția USR Timiș

Din 1 miliard de lei pentru municipiile, orașele și comunele României, Timișoara nu a primit niciun leu. Nici celelalte localități din Timiș conduse de primari USRPLUS, Cenad, Dumbrăvița, Foeni.

🚧🏫🏐Aceste alocări de fonduri nu sunt ”cadouri guvernamentale”, ci reprezintă bani pentru nevoile urgente ale localităților noastre, pentru care oamenii din Timișoara, Cenad, Foeni și Dumbrăvița contribuie la bugetul de stat.

Și în Timișoara, Dumbrăvița, Foeni și Cenad trăiesc cetățeni care au nevoie de drumuri, grădinițe, dispensare, rețele de canalizare. Nicio localitate din județul Timiș, condusă de primari USRPLUS nu a primit bani pentru aceste investiții necesare din partea Guvernului la alocarea din Fondul de rezervă al Prim-ministrului, deși au fost transmise către Prefectura Timiș solicitări de finanțare pentru următoarele:

‼️Foeni a solicitat 804 000 lei pentru reabilitarea și modernizarea dispensarului, o miză bază sportivă pentru comună și acoperirea unor cheltuieli urgente pentru iarnă în urma creșterii prețurilor la gaz și energie electrică.

‼️Dumbrăvița, 10 milioane de lei pentru construirea unei grădinițe, a unei creșe, pentru reabilitarea și extinderea rețelei de apă și monitorizare video în comună

‼️Cenad, 300 000 de lei pentru reabilitare de străzi și a casei de cultură.

‼️Timișoara a solicitat 106 milioane de lei pentru sistemul termic local și încălzirea orașului.

Timișoara este un oraș care contribuie substanțial la bugetul de stat al României, dar nu primește bani pentru investiții pe măsura contribuției și nu doar acum. Se întâmplă de 30 de ani. Tot ceea ce a reușit până acum orașul, a reușit prin forțe proprii, datorită spiritului antreprenorial al timișorenilor și investitorilor care au văzut potențialul orașului.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole