Teatrul Național Timișoara susține că sculptorul Constantin Brâncuși nu ar mai fi plecat din țară în 1904 dacă ministru al Culturii era PNL-ista Raluca Turcan – comunicat de presă halucinant

Teatrul Național Timișoara susține într-un comunicat de presă că sculptorul Constantin Brâncuși nu ar mai fi plecat din țară în 1904 dacă ministru al Culturii era Raluca Turcan.

Reacția vine ca urmare a faptului că primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a declarat că Timișoara ar trebui să returneze 40 de milioane de lei Ministerului Culturii bani cheltuiți pentru investițiile de infrastructură în cadrul Capitalei Europene a Culturii din cauza unei modificări legislative pe care a adoptat-o Guvernul Marcel Ciolacu la propunerea ministrului Culturii, Raluca Turcan.

La rândul său, președintele Camerei Deputaților, Alfred Simonis, șef al PSD Timiș, a spus că OUG-ul respectiv nu va rămâne în forma adoptată, ci va fi modificat când va ajunge în Camera Deputaților și l-a somat pe șeful PNL Timiș, Alin Nica, să nu mai saboteze Timișoara 2023.

Pentru a sări în apărarea ministrului PNL al Culturii, Raluca Turcan, conducerea Teatrului Național Timișoara, instituție subordonată chiar Ministrului Culturii, susține într-un comunicat de presă că sculptorul Constantin Brâncuși nu ar mai fi plecat din țară în 1904 dacă ministru al Culturii era Raluca Turcan.

În martie 2023, după aprobarea studiului de fezabilitate, Teatrul Național a început demersurile pentru licitația privind proiectul tehnic și executarea lucrărilor. În prezent, licitația este în desfășurare, în condițiile și în limitele legii. În acest sens, adoptarea O.G. nr. 36/2023, inițiată în mandatul ministrului Culturii Raluca Turcan, asigură timpul necesar pentru ca proiectul Sălii 2 a Teatrului Național să fie posibil cu respectarea legislației în vigoare și a tuturor normativelor, dând posibilitatea Teatrului Național să construiască o sală de teatru pentru viitor, o sală de teatru pentru Timișoara, pentru oamenii care trăiesc, care vor trăi sau care vor vizita Timișoara, moștenire a Capitalei Europene a Culturii. Sala 2 este felul în care Teatrul Național participă la construirea unei Românii a zilei de mâine, o țară din care Caragiale, Enescu și Brâncuși n-ar mai vrea să plece“, arată Teatrul Național Timișoara.

Potrivit informațiilor Buletin de Timișoara, licitația la care face referire comunicatul de presă nu mai este în desfășurare, ci a fost finalizată, dar a fost contestată, iar Teatrul Național Timișoara chiar a pierdut contestația.

Reamintim că ministrul Culturii, Raluca Turcan, a efectuat luna trecută o vizită la Timișoara în cadrul căreia a avut întâlniri doar cu reprezentanți ai instituțiilor culturale administrare de PNL și de Consiliul Județean Timiș, condus de șeful PNL Timiș, Alin Nica.

Mai mult, Raluca Turcan și Alin Nica au fost surprinși pătrunzând cu mașina pe strada pietonală Mărăști, pentru ca ministra să fie condusă până la ușa de intrare în Teatrul Național Timișoara unde a asistat la un spectacol.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole