Președintele ales al CJ Timiș, Alfred Simonis, a anunțat pe 26 iulie, într-o conferință de presă că dorește ca echipa de fotbal Poli Timișoara să fie susținută financiar de autoritățile locale pentru a putea ajunge în Liga 1 până la data finalizării noului stadion Dan Păltinișanu pentru care Guvernul a aprobat deja finanțarea investiției și demolarea actualei construcții.
“Întrebarea care se pune este ce facem cu acest stadion? Estimez că în următorii 3 sau 4 ani vom avea un stadion la standarde europene, care să găzduiască festivaluri și concerte, dar rolul unui stadion este să joace o echipă de fotbal pe el. Timișoara are o echipă fanion, iubită în toată regiunea, care este lăsată de izbeliște de autorități în ultimii ani, o echipă care are nevoie de ajutorul autorităților locale pentru a putea să se mențină și mai ales să poată în următorii 3-4 ani să ajungă în Liga 1. Așa ceva nu se poate face în acest moment fără infrastructura necesară și fără sponsori și fără ajutorul autorităților locale. Am avut mai multe discuții atât cu rectorul de la Politehnică, Florin Drăgan, cu reprezentanții suporterilor, și suntem în punctul de a identifica soluția juridică, legală, pentru a putea finanța echipa de fotbal Poli Timișoara de anul viitor, de a avea acest plan ambițios ca în următorii 3-4 ani să fim în Liga 1 cu Poli ca să avem și o echipă care să joace când stadionul va fi finalizat. N-am avut discuții aprofundate pe acest subiect cu primarul Timișoarei și profit de ocazie să fac un apel la adresa lui Dominic Fritz și a Primăriei să vină parte în acest proces. Vom căuta formulele juridice cele mai bune, mai corecte și eficiente, împreună cu juriștii de la Primărie, cu cei de la Politehnică, cu toți specialiștii pe care îi putem angrena astfel încât să ne asigurăm că vom găsi cea mai bună formulă legală de a finanța echipa de fotbal și ar fi de mare ajutor ca și primăria să vină parte. Nu vreau să fiu decident, nici colegii mei de la CJ Timiș, la echipă, trebuie să aduce specialiști care să coordoneze echipa la nivel de management și la nivel sportiv, dar obligația noastră ca un astfel de fenomen ca Poli Timișoara să fie sprijinit să ajungă până în Liga 1 și aici vreau să fac o remarcă specială. Obligația autorităților locale va fi de a asigura finanțarea până să ajungă în Liga 1, iar apoi din drepturile de televizare și sperăm să vină sponsori privați, Consiliul Județean, mai ales dacă Primăria nu va veni, nu poate finanța lupta la titlu a unei echipe și nici nu ar fi corect să o facă atâta vreme cât avem școli cu toalete în grădină, drumuri neasfaltate și chestiuni sociale grave. De aceea nu mă angajez ca județul Timiș să finanțeze echipă de nivel de performanță, eventual de cupe europene, dar nivelul de subzistență până să ajungă până în Liga 1 se poate asigura. Momentan suntem în situația de a identifica soluția legală a finanța de anul viitor cu o sumă importantă activitatea echipei“, a declarat Alfred Simonis.
La rândul său, rectorul Universității Politehnica, Florin Drăgan, a declarat pentru Buletin de Timișoara, joi, 15 august, că instituția dorește o colaborare cu autoritățile județene și locale pentru finanțarea echipei în perspectiva unei promovări în Liga1
Potrivit lui Florin Drăgan, bugetul necesar pentru promovare este în jur de 1.5 milioane de euro.
“Suntem interesați de un asemenea proiect, discuțiile au fost să găsim forma juridică, la faza asta suntem, să găsim forma de asociere potrivită cu Consiliul Județean și cu Primăria Timișoara. Se întâmplă în alte părți, nu văd de ce ar trebui să fie probleme. Suntem în faza în care discutăm, dl Simonis e ales, dar nu e încă pe poziție. A existat o anumită reticență în privința problemelor istorice care au fost pe zona aceasta (n.r. problemele penal în privința finanțării echipei Poli pe vremea lui Marian Iancu), dar în ultima vreme și noi am discutat care sunt formele, dar mi se pare foarte ciudat ca municipalitatea din Cluj să investească anul acesta 2.8 milioane de euro, dar noi la Timișoara să nu putem investiți nimic. Nu vom merge probabil pe varianta de SRL, ci probabil mergem pe o Asociație. Universitatea are bazele sportive necesare echipei, noi avem practic, cred, jumătate din toate bazele orașului, iar pe de altă parte avem poate cel mai important brand, Politehnica. Nu ne putem asuma bani. La ora actuală Politehnica începe în Liga a treia, este societate pe acțiuni și ne chinuim să atragem fonduri private pentru a putea supraviețui. Dacă la Cluj CFR și U Cluj anunță bugetele totale de 18 milioane de euro, la Timișoara e greu să strângem 400 de mii de euro. Asta pentru a nu ne mai compara cu Clujul. Noi avem parteneri privați care ne mai ajută și avem promisiuni că dacă vin și autoritățile și se va termina stadionul atunci vor veni alături de noi și companii mai consistente. Noi ar trebui să începem pe noua formă în sezonul competițional următor, 2025/2026, deci avem timp. Noi am mai avut o trecere de la ONG la societate pe acțiuni, când am crezut că putem atrage acționari, bani, deci s-a mai făcut o trece dar inversă. Eu pot să dau niște cifre, nu știu dacă sunt cele mai bune, dar din ce știu din anii trecuți, promovarea din Liga 2 în Liga 1 ar fi necesar 1.5 milioane de euro. Cervinul a avut puțin peste, dar cred că acolo ne învârtim pentru a putea promova din Liga2 în Liga1. Cam asta pot spune din piață, dar nefiind om de fotbal nu știu exact“, a declarat Florin Drăgan pentru Buletin de Timișoara.