Proiect pilot, în premieră în România – drone pentru transportul probelor biologice de la spitale – se pot deplasa cu până la 150 km/h

Primăria Oradea a anunţat, joi, demararea unui proiect pilot, unic în România, prin care vor fi folosite drone pentru transportul probelor biologice recoltate la spitalele din Oradea la Laboratorul robotizat de la Spitalul Judeţean, model care ar putea fi extins apoi şi la alte spitale din judeţ – Aleşd, Salonta, Beiuş şi Marghita.

Proiectul pilot a fost prezentat într-o conferinţă de presă de city managerul Mihai Jurcă, alături de managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor, dr Gheorghe Carp,şi directorul companiei australiene Sky Network, Rory Houston.

Doctorul Gheorghe Carp a afirmat că în acest mod s-ar putea transporta nu numai probele de laborator, ci şi medicamentele şi sângele necesar pentru intervenţii chirurgicale şi transfuzii.

Managerul Gheorghe Carp a afirmat că proiectul dronelor medicale este un alt proiect unic în ţară al Spitalului Judeţean, după laboratorul robotizat şi heliport, fiind o „adaptare la progres” pentru eficientizarea sistemului medical, care îşi va arăta valoarea în câteva luni.

Laboratorul robotizat de analize, dat în folosinţă încă în 2020, şi-a dovedit utilitatea cu prisosinţă, deoarece costurile analizelor de laborator au scăzut cu peste 30%, iar timpul de eliberare a rezultatelor s-a redus cu 68%. Dacă noi reuşim să transportăm rapid toate probele, se reduc toate cheltuielile; nu sunt oameni care trebuie să fie plătiţi, nu sunt întârzieri şi nu sunt reclamaţii (…) Noi am dorit să fim proiect pilot, pentru că de obicei schimbările nu sunt agreate. Nu spunem că tot ce facem în Oradea este perfect, dar dacă nu încercăm să inovăm, nu ne putem dezvolta. Eu sunt chiar încântat şi mândru că Oradea este primul oraş din ţară care doreşte inovarea şi dezvoltarea sistemului medical„, a declarat medicul Gheorghe Carp.

Primul transport de probe biologice cu drona va avea loc vineri, 20 ianuarie, pe traseul Spitalul Municipal – Spitalul TBC – Maternitate şi Spitalul Judeţean.

Potrivit lui Rory Houston, fost pilot militar, Drona de tip X 11 poate transporta o încărcătură tehnică de 3 kilograme, viteza de deplasare fiind de 40 km/h. Practic, întreg procesul de transport pe distanţa aleasă ar dura aproximativ şase minute. Însă, pentru transporturile din judeţ compania ar putea să asigure şi drone mai mari, care pot transporta încărcături mai grele şi se pot deplasa cu până la 150 km/h.

După demersurile începute în anul 2018, municipalitatea a încheiat recent cu Sky Network un contract de colaborare pentru acest proiect, iar dacă zborul test va dovedi eficienţa acestui tip de serviciu, ar trebui să urmeze o procedură de achiziţie a acestora pe o perioadă determinată.

Proiectul pilot este derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor, în parteneriat cu Municipiul Oradea, compania australiană Sky Network şi Autoritatea Aeronautică Civilă din România, care a avizat proiectul, precum şi traseele de zbor.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole