Primarul Dominic Fritz: Acum câteva minute un furnizor temporar de gaz a transmis contractul semnat și Colterm va începe cât de repede se poate furnizarea căldurii și apei calde în locuințele timișorenilor și în spitale

Timișoara va avea căldură și apă caldă. Primarul Dominic Fritz a anunțat că s-a semnat contractul cu un furnizor de gaz. Soluția este deocamdată temporară, contractul fiind semnat doar până luni, 1 noiembrie, iar sistemul va funcționa doar la un nivel minim.

„Acum câteva minute un furnizor temporar de gaz a transmis contractul semnat și Colterm va începe cât de repede se poate furnizarea cãldurii și apei calde în locuințele timișorenilor și în spitale. Din motive tehnice, va dura câteva ore pânã când acest lucru se va simți în calorifere. Mulțumesc companiilor implicate, ministrului Energiei, Virgil Popescu, și tuturor celor care ne ajutã în aceastã crizã.

Din pãcate asta este doar o soluție temporarã. Noul furnizor a acceptat sã semneze acest contract doar pânã luni, 1 noiembrie, ora 7, iar deoarece cantitatea de gaz este limitatã sistemul va funcționa doar la un nivel minim.

Consiliul Local a alocat Colterm sãptãmâna aceastã încã 8,3 milioane de lei, pe lângã cele 142 de milioane de lei pe care le-am dat deja anul acesta, o sumã record. Dar explozia prețului la gaz la cote fãrã precedent în istorie a adus companiile de termoficare în România, oricum cu probleme uriașe, într-o situație de pericol real. Tot bugetul local nu mai este suficient sã acopere aceste prețuri. Nici în Timișoara, nici în celelalte orașe din țarã care au aceeași problemã. Ieri s-a votat în parlament o lege care va acoperi 50% din creșterea prețului la gaz pentru CET-uri prin subvenții de stat, un element important de soluție.

Dupã mai multe sãptãmâni de discuții și negocieri cu toți marii furnizori de gaz și câteva companii mai mici din România, constat cã dezorientarea din piața de gaz este enormã și de abia începem sã realizãm magnitudinea crizei energetice în România.

Vom continua – împreunã cu toți care au fost în aceste zile de partea Timișoarei, cu toți cei care ne-au sprijinit sã traversãm aceastã crizã – toate demersurile pe lângã Guvernul României, Parlament, Comisia Europeanã, astfel încât Timișoara și celelalte orașe cu termoficare publicã sã aibã furnizori și resursele necesare pentru a nu transforma aceastã crizã energeticã într-una umanitarã. Timișorenii au suferit destul în ultimele zile”, a anunțat primarul Domini Fritz.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole