Primăria Timișoara va lansa licitația pentru noua maternitate având o sursă de finanțare inexistentă

Primăria Timișoara dorește construcția unei noi maternități la Spitalul Municipal și se află în faza de lansare a licitației privind execuția lucrărilor.

Proiectul, moștenit de actualul primar Dominic Fritz, a pornit de la rivalitatea existentă la vremea respectivă între doi actuali foști – Nicolae Robu și Călin Dobra.

Mai precis, după ce Consiliul Județean, condus de Călin Dobra, a obținut o finanțare europeană de 12 milioane de euro pentru o maternitate nouă la Spitalul Județean, Nicolae Robu Primar a inițiat un proiect asemănător pentru Spitalul Municipal, de teamă ca nu cumva să piardă capital politic pe această nișă.

Proiectul, fără sursă de finanțare identificată încă de la început, a fost demarat în fazele inițiale pe banii primăriei fără a exista în realitate fonduri suficiente pentru execuție.

Acum, noua administrație useristă și-a propus finanțarea proiectului prin celebrul PNRR, un fel de bidon în care sunt aruncate toate proiectele de care țara nu are bani.

Prezent ieri la Timișoara, ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a vizitat locația viitoarei construcții și a spus că Primăria Timișoara poate lansa licitația pentru clădire, deși PNRR-ul este departe de a fi aprobat, dacă va fi aprobat.

”Azi am vorbit cu primăria că pot să lanseze licitația, cu clauză suspensivă, având acordul ministerului în acest sens, clauza suspensivă însemnând că rămâne să dăm avizul formal când va fi PNRR gata. Pe regulamentul european se permite să finanțăm proiecte care sunt deja în derulare. Le-am tot spus colegilor mei din guvern că pot să pornească licitații cu această clauză suspensivă. Primăria are acordul meu formal și scris să dea drumul la licitație la acest proiect”, a declarat Cristian Ghinea.

Procedura este una legală, dar constituie în același timp un subterfugiu specific românesc. Ce firmă serioasă ar consuma resurse pentru a participa la o licitație care nu are sursă de finanțare clar aprobată. În acest mod am putea avea o avalanșă de licitații care să fie finalizate peste 15 ani, dacă atunci vor fi bani.

Să nu uităm că Timișoara mai are un proiect recent tot în domeniul medical și, deși, este demarat de aproape 10 ani nu este încă finalizat, fiind vorba despre Spitalul de Copii. 

Optimismul reprezentanților USR care dau ca finalizată construcția în 2024 trebuie privită cu prudență, dacă nu cu scepticism, având în vedere că CJ Timiș zilele trecute a predat amplasamentul către constructor pentru maternitatea sa, după un an de la lansarea licitației și având o sursă de finanțare clară. 

3 focare de Covid-19 active în Timișoara

Direcția de Sănătate Publică Timiș anunță că, la aceasta dată, la nivelul județului, sunt 3 focare de Covid-19 active și se află în supraveghere epidemiologică. Au fost închise focare de…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole