Primăria propune, prin proiect de hotărâre, demararea achiziţiei de servicii medical veterinare pentru sterilizarea gratuită a câinilor care nu sunt de rasă și care au stăpâni

Stăpânii câinilor care nu sunt de rasă au obligația microcipării și sterilizării acestora, astfel încât să fie prevenit abandonul. Până acum, mai multe organizații neguvernamentale au realizat campanii de sterilizare gratuită în Timișoara cu sprijinul primăriei.

Pentru a asigura gestionarea populaţiei de câini fără stăpân, prevenirea abandonului și promovarea respectării legislației specifice și a creșterii responsabile a animalelor de companie, Primăria Timișoara va face o nouă campanie de sterilizare gratuită. Pentru a putea derula campania, este necesară aprobarea Studiului de fundamentare, Caietului de sarcini și a Contractului cadru privind achiziţia, prin concesionare, de servicii medical veterinare: sterilizarea câinilor aparţinând rasei comune şi metişii acestora, aflaţi în proprietatea persoanelor fizice cu venituri reduse și domiciliul sau reşedinţa în Timişoara.

Deţinătorii de câini de rasă comună sau metişi care doresc să beneficieze de subvenţionarea sterilizării câinilor pe care îi deţin depun o solicitare în acest sens la consiliile locale. Consiliile locale transmit persoanelor care au făcut solicitarea adresa cabinetelor medicale veterinare de liberă practică către care s-a făcut concesionarea sterilizărilor, împreună cu un bon de ordine cu numele şi adresa deţinătorului câinelui, care va fi parafat şi semnat de medicul veterinar după efectuarea operaţiei de sterilizare.

Conform legislației în vigoare, consiliile locale pot subvenţiona total sau parţial sterilizarea acestor câini, prin concesionarea operaţiunilor de sterilizare către unul sau mai mulţi medici veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii. Prin sterilizare vor putea fi evitate alte costuri pentru gestionarea populației de câini fără stăpân, în mod particular privind prinderea și îngrijirea puilor abandonați.

Astfel, se propune printr-un proiect de hotărâre demararea achiziţiei pentru servicii medical veterinare prin licitaţie publică deschisă, valoarea estimată fiind de 267.750  lei fără TVA, respectiv 318.622,50 lei cu TVA, iar durata contractului de concesiune este de 2 ani sau până la epuizarea sumei. Suma pentru un câine ar fi de 107 lei fără TVA. 2500 de câini ar putea fi sterilizați, după cum arată o estimare făcută de departamentul de specialitate al primărie.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole