Patrimoniu imobiliar istoric din Timișoara primește o șansă nesperată – Piața Victoriei, Cetate, Iosefin, Fabric

Timișoara are cel mai extins patrimoniu imobiliar istoric din România, iar 90% din acest fond este în proprietate privată și este deteriorat. Există o dorință legitimă a timișorenilor ca acest patrimoniu să fie reabilitat și a proprietarilor să fie susținuți de stat pentru că acest patrimoniu reprezintă și un bun public.

“USRPLUS s-a angajat că va veni măsuri noi de finanțare a reabilitării clădirilor istorice, care să susțină cu adevărat proprietarii. Senatorul USRPLUS Raoul Trifan a depus un proiect de lege care prevede că procentul de cofinanțare din bugetul local să fie variabil în funcție de posibilitățile bugetare ale proprietarilor și ale autorităților locale, acestea din urmă având astfel pârghii suplimentare pentru a prioritiza în funcție de importanța imobilelor pentru comunitate. Legea va fi dezbătută în regim de urgență în Parlament. Consilierul local USRPLUS Paula Romocean a propus în iunie un nou program de finanțare a reabilitării clădirilor istorice, după modelul Oradiei, care a fost aprobat de Consiliul Local și a intrat în vigoare. Primăria Timișoara va acorda finanțare pentru imobilele situate în zonele de acțiune prioritare (Piața Victoriei, Cetate, Iosefin, Fabric). Zonele au fost extinse față de vechiul program“, se arată într-un comunicat de presă.

“Imobilele istorice care sunt fie monument individual, fie incluse într-un ansamblu de monumente  beneficiază de 20% din valoarea lucrărilor eligibile,– sub formă de „grant”– finanţare nerambursabilă și 80% din valoarea lucrărilor eligibile– sub formă de contribuţie financiară – finanţare rambursabilă pentru 10 ani, acordată de autoritatea publică. Imobilele situate în situri istorice, beneficiază de 50% din valoarea lucrărilor eligibile, sub formă de contribuţie financiară rambursabilă“, mai precizează sursa citată.

Primăria Municipiului Timișoara a deschis biroul pentru reabilitarea clădirilor istorice și monumentelor, care funcționează în Piața Traian, pe strada Ștefan cel Mare nr. 2.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole