Patriarhul Daniel, la Timișoara: prietenia omului cu Dumnezeu, prin rugăciune, şi cu semenii, prin fapte bune, este lumina cea mai sigură a vieţii

Prietenia este o relaţie de preţuire şi ajutorare reciprocă, până la jertfelnicie, iar prietenul credincios este acoperământ tare, fiecare fiind evaluat sau judecat după cât i-a iubit cu iubire milostivă şi smerită pe semenii săi cât a trăit pe pământ, a afirmat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, joi seara, la deschiderea Întâlnirii Internaţionale a Tinerilor Ortodocşi.

ITO se desfăşoară la Timişoara, în perioada 31 august – 3 septembrie şi reuneşte în jur de 5.000 de tineri ortodocşi din întreaga lume.

Patriarhul a subliniat că tema întâlnirii ITO, „Voi sunteţi prietenii Mei”, este una profund biblică iar despre semnificaţiile prieteniei s-a vorbit din Antichitate până la Sfânta Scriptură.

„Reţinem că prietenia omului cu Dumnezeu, prin rugăciune, şi cu semenii, prin fapte bune, este lumina cea mai sigură a vieţii, lumina pe care o va purta fiecare om în sufletul său, la orice vârstă, în orice loc, în timp şi în eternitate. Prietenia tinerilor ortodocşi cu Domnul Iisus Hristos se cultivă în primul rând prin rugăciune personală şi comunitară, prin participarea la sfintele liturghii şi la celelalte slujbe, deoarece dragostea curată se naşte din rugăciune. Prezenţa tainică a lui Hristos este în aproapele nostru bolnav, trist, descurajat şi să-i răspundem cu iubire smerită şi milostivă. Prietenul credincios este leacul vieţii şi cei ce se tem de Domnul îl vor afla pe El”, a spus Patriarhul BOR, pe scena Teatrului de Vară din Parcul Rozelor.

Mitropolitul Ioan al Banatului a adus în cuvântul său un elogiu limbii române, de Ziua acesteia, precum şi tinerilor martiri care au căzut în Decembrie 1989 în Timişoara pentru libertate şi i-a îndemnat pe tineri să fie buni creştini în patriile în care trăiesc.

„Fiţi alături de preoţii dumneavoastră, nu-i lăsaţi singuri! Preotul la altar duce rugăciunile voastre şi cheamă puterea harului Duhului Sfânt (…). Străduiţi-vă să puteţi răspunde provocărilor societăţii contemporane, nu fugiţi de ştiinţă, nu o condamnaţi, pentru că statisticile arată că marea majoritate a laureaţilor Premiilor Nobel cred în Cel de Sus. Fiecare nouă generaţie îşi are provocarea cu ateismul, voi cu alte ideologii şi religii, dar niciuna dintre religiile care ni se servesc astăzi nu este de Sus, ci doar una, cea adusă de Hristos. Rămâneţi torţe vii în bisericile voastre şi Îl rog pe Dumnezeu ca prietenia care se va lega zilele acestea între tinerii din Banat, din ţară şi din diaspora să dăinuiască mult timp, până la venirea Mântuitorului. Prietenia alungă singurătatea şi izolarea”, a subliniat Mitropolitul Ioan al Banatului.

În Parcul Rozelor, au trecut prin faţa înaltelor feţe bisericeşti din ţară şi din lumea creştină de dincolo de graniţe peste 50 de delegaţii din România şi din mai multe ţări creştine, care şi-au arborat drapelele, ultimele fiind delegaţiile Arhiepiscopiei Timişoarei şi cea a voluntarilor, conduse de protopopul de Timişoara, Zaharia Pereş.

În spiritul acestui concept, la ediţia din acest an a ITO, eveniment trecut în agenda Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2023, au fost invitaţi reprezentanţi ai culturii, educaţiei şi politicului – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, parlamentari, miniştri, profesori universitari, academicieni, care vor susţine conferinţe pentru tinerii participanţi.

„Vor fi abordate probleme de istorie şi cultură universală, fiecare conferinţă având în centrul ei cuvântul Evangheliei. Vineri noaptea se va săvârşi la Catedrala Mitropolitană o slujbă de priveghere, unde am invitat părinţi de la schitul nostru românesc Prodromu din Muntele Athos, care le vor vorbi tinerilor despre istoricul Sfântului Munte Athos, despre schitul nostru şi despre părintele Petroniu, fostul stareţ al schitului, plecat recent dintre noi, pentru că tinerii sunt doritori de slujbele de la miezul nopţii. Cuvântul Evangheliei lui Dumnezeu trebuie să rodească sfinţenie şi sfinţi”, a subliniat mitropolitul.

Sâmbătă vor fi organizate conferinţe despre traficul de fiinţe umane şi consumul de droguri. „Îmbinăm ştiinţă, cultură, religie şi încercăm să vindecăm şi rănile sufleteşti şi trupeşti. Nădăjduim că miile de tineri care vor participa la aceste conferinţe vor duce mesajul antidrog între colegii lor”, a spus Mitropolitul Ioan al Banatului. Va fi organizat şi un marş paşnic în memoria tinerilor care au căzut în Revoluţia din Decembrie 1989, la Timişoara. Seara, vor fi organizate la mai multe biserici din Timişoara întâlniri între tinerii participanţi şi credincioşii parohiilor respective, unde vor fi şi ierarhi invitaţi din străinătate.

Duminică va fi oficiată Liturghia şi va fi predată „flacăra” acestei acţiuni tinerilor de la Bucureşti, pentru că în 2025 se vor împlini 100 de ani de la înfiinţarea Patriarhiei Române şi ITO se va organiza în Capitală.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole