Nepotism. Andra Stroe fiica partenerei senatorului PNL Marcel Vela a fost numită șefă a Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate. Petiție online pentru revocarea sa

Comunitatea Declic a inițiat o petiție online prin care solicită revocarea Andrei Stroe din funcția de președintă a Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate și organizarea unui concurs cinstit pentru ocuparea postului.

“În 2021, în urma scandalului numirilor politice de la Apele Române, premierul de atunci, Florin Cîțu, a declarat că  „în acest mandat oprim nepotismul, oprim conflictele de interese, dar nu le putem face peste noapte”.  Cu toate acestea, la scurt timp, a semnat ordinul de numire a Andrei Pleșa (între timp, Stroe) ca Vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, cu rang de subsecretar de stat. Pe 8 martie 2022, Nicolae Ciucă, actualul premier a mers mai departe și a promovat-o pe Andra Stroe în funcția de președintă a ANANP. Prin numirea Andrei Stroe  în conducerea ANANP, aria naturală protejată Natura 2000 Munții Țarcu tocmai a intrat într-un mare  pericol. Avizul pentru construcția a patru microhidrocentrale dăunătoare mediului în aria protejată, proiect în care este implicată mama Andrei Stroe, poate fi acordat în orice moment. Politizarea, nepotismul și conflictul de interese practicate în instituțiile publice trebuie să înceteze! Noul vicepreședinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate nu are competențe reale pentru a conduce această instituție, iar deciziile sale pot pune în mare pericol toate ariile protejate din România. În conducerea Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate avem nevoie de o persoană competentă și asupra căreia să nu planeze suspiciuni de nepotism și/sau conflict de interese. Politizarea, nepotismul și conflictul de interese dăunează grav încrederii cetățenilor în instituțiile statului!“, susțin cei de la Delic.

Petiția online a fost deja semnată de peste 20 de mii de persoane.

“Îi scrii și tu prim-ministrului Nicolae Ionel Ciucă să o revoce pe Andra Stroe din funcția de președintă a ANANP și să propună organizarea unui concurs cinstit pentru ocuparea postului? https://go.declic.ro/NCiuca. În timp ce ochii tuturor erau ațintiți asupra războiului din Ucraina, premierul Ciucă a numit-o pe Andra Stroe (fostă Pleșa) la vârful Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate. Andra Stroe nu are niciun fel de competențe legate de protecția mediului, și se află într-un conflict major de interese. Andra Stroe este fiica Nicoletei Pleșa, partenera de viață a senatorului PNL Marcel Vela, fost ministru de Interne în guvernul Orban. Mai mult, Nicoleta Pleșa are afaceri ce exploatează ariile protejate, pentru profit. Un simplu aviz semnat de fiică îi poate da Nicoletei Pleșa dreptul să construiască micro hidrocentrale în aria naturală protejată Natura 2000 Munții Țarcu și, astfel, să o distrugă. Dacă nu vrem să asistăm neputincioși la distrugerea ariilor naturale, este nevoie să ne mobilizăm acum și să spunem un NU hotărât Andrei Stroe la șefia ANANP. Scrie-i acum prim-ministrului pe pagina de Facebook: https://go.declic.ro/NCiuca. La umbra războiului, politizarea, nepotismul și conflictul de interese continuă nestingherite, cu acordul premierului Nicolae Ciucă“, mai arată comunitatea Declic.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole