Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede înfiinţarea la Timişoara a Muzeului Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989.
Muzeul Naţional al Revoluţiei Anticomuniste din Decembrie 1989 va fi o instituţie publică de importanţă naţională, cu personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Culturii.
Prin derogare de la prevederile Legii muzeelor şi a colecţiilor publice nr. 311/2003, acest muzeu se înfiinţează fără avizul prealabil al Comisiei Naţionale a Muzeelor şi Colecţiilor, se mai arată în proiect.
„Organizarea şi acreditarea Muzeului se supun prevederilor Legii nr. 311/2003 (…), Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 269/2009 (…) şi Legii nr. 182/2000 privind protejarea patrimoniului cultural naţional mobil”, prevede actul normativ.
Instituţia va avea sediul în municipiul Timişoara, Piaţa Libertăţii nr. 5-7.
„Tema muzeului va fi centrată pe evenimentele Revoluţiei din decembrie 1989, începută la Timişoara în data de 15 decembrie şi, în acest context, se va avea în vedere prezentarea atât clasică, cât şi virtuală a acelor momente dramatice, de importanţă istorică deosebită pentru România, aşa cum acestea s-au desfăşurat pe întreg teritoriul ţării”, stipulează proiectul.
Patrimoniul muzeului se va constitui din bunuri culturale mobile relevante pentru memoria Revoluţiei din decembrie 1989, inclusiv documente de arhivă, fotografii, înregistrări audiovizuale şi materiale de istorie orală ori documentare, pe orice suport, aflate la data intrării în vigoare în proprietatea, posesia sau administrarea altor instituţii, autorităţi sau persoane, fizice sau juridice, de drept privat, şi obţinute prin transferuri, donaţii sau achiziţii, conform prezentei legi.
Organizarea şi funcţionarea muzeului se va desfăşura în conformitate cu regulamentul de organizare şi funcţionare, precum şi cu regulamentul de ordine interioară, avizate de Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor şi aprobate prin ordin al ministrului Culturii. Activitatea muzeului este finanţată din subvenţii de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii, şi din venituri proprii provenite din activităţi specifice, donaţii şi sponsorizări, se mai arată în textul proiectului de lege.
Camera Deputaţilor este for decizional.