Lucrarea la fațada Operei Naționale se apropie de finalizare. Proiectul are o eroare – anunță viceprimarul USR+, Ruben Lațcău

Potrivit viceprimarului USR+ constructorul a început să dea jos schela și, după mulți ani, timișorenii pot să vadă din nou această clădire simbol a României.

“Fațada Operei este încărcată de istorie și simbolistică, devenind far al libertății în trecutul recent al Timișoarei și fiind martor al evoluției identitare și culturale a orașului. Studiul de fezabilitate pentru reabilitarea fațadei este vechi de 13 ani, fiind aprobat de Consiliul Local în 2008, iar lucrarea a început abia în 2016. Sunt peste 5 ani de când a fost semnat contractul prin care să se reabiliteze această fațadă, dar prima placă de travertin a fost montată abia în acest an, în februarie. În acest moment fațada este finalizată cu excepția porții și a treptelor“, viceprimarul USR+.

Proiectul are o eroare care a scăpat

“Lucrările arată bine, multe dintre detaliile de restaurare sunt finalizate cu multă atenție. DAR, există o problemă. Ca la aproape toate lucrările pe care le-am cules în diverse stadii de blocaj, nici aceasta nu este din păcate ”închisă la toți nasturii”. Proiectul are o eroare care a scăpat într-un lung circuit de avizare și verificare, eroare care ne-a fost semnalată de Ministerul Culturii și care a fost solicitată spre remediere.  Este vorba de detaliul de dispunere a plăcilor de travertin în partea superioară a fațadei. Inițial  travertinul era montat în format de tablă de șah (cu venaturile plăcilor montate în sens diferit unele față de celelaltele pentru a scoate în evidență textura naturală a pietrei), iar acum acest detaliu s-a pierdut. Proiectul nu conținea detalii tehnice de execuție pentru acest element esențial, iar montarea greșită a plăcilor nu a fost din păcate observată în timp util de nici unul din specialiștii implicați în realizarea sau verificarea proiectului“, spune Ruben Lațcău.

Primăria va face o expertiză

“Săptămâna trecută am fost la București unde m-am întâlnit cu secretarul de stat Liviu Brătescu și echipa ce administrează patrimoniul în cadrul Ministerului Culturii. Înțelegerea la acest moment între primărie și minister este ca lucrarea să fie finalizată, iar în cursul acestei ierni primăria să contracteze o expertiză care să stabilească sursa erorii și mai ales care sunt pașii corecți din punct de vedere tehnic și administrativ pentru a înlocui plăcile montate greșit. O parte covârșitoare din lucrare este finalizată și conformă, vom depune toate eforturile să corectăm cât mai rapid și cât mai corect erorile apărute. Odată ce expertiza va stabili cea mai bună soluție și gradul de responsabilitate a celor din lungul lanț care a produs eroarea, ne vom asigura că banul public nu va fi risipit și vor fi plătite lucrările de remediere. Până atunci Opera își arată din nou frumusețea, chiar dacă acest detaliu trebuie corectat, viceprimarul USR+“, Ruben Lațcău.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole