Liberalii se pregătesc să lase Timișoara în frig. Nu vor vota astăzi prețul gigacaloriei, ceea ce va conduce la oprirea imediată a căldurii și apei calde pentru abonații Colterm

Aleșii locali liberali nu vor vota astăzi în ședința de Consiliul Local alinierea prețului gigacaloriei la noile tarife de pe piața gazului, deși recunosc că această “creștere a prețurilor pentru producerea gigacaloriei și implicit presiunea exercitată asupra bugetului local sunt de necontestat“.

Întruniți într-o ședință convocată seara trecută consilierii locali, în frunte cu viceprimarul PNL, Cosmin Tabără, au primit ordin de la partid să se opună necesității de a majora prețul la gigacalorie ceea ce va avea efecte imediate dramatice.

Practic, din cauza populismului liberalilor peste 200.000 de timișoreni în pragul disperării deoarece vor îngheța în case de frig.

Consecințele nevotării noului tarif la gigacaloriei vor fi:

1. oprirea imediată a Colterm, care nu va mai putea furniza apă caldă și căldură,

2. imposibilitatea Primăriei Timișoara de a mai negocia cu vreun furnizor noi livrări de gaze, din lipsă de fonduri, și

3. falimentul Colterm.

Reamintim că Guvernul PNL a refuzat să acorde un ajutor pentru Timișoara, consecința fiind că  săptămâna trecută, mai multe zile, școlile, spitalele și locuințele a 50.000 de abonați Colterm au rămas în frig fiind victimele nesăbuinței liberale.

Potrivit unui comunicat de presă de astăzi al PNL Timiș creșterea prețurilor pentru producerea gigacaloriei și implicit presiunea exercitată asupra bugetului local sunt de necontestat. În acest sens, PNL va propune o creștere de 20,7% a prețului pentru consumatori în această fază, urmând a vedea care va fi intervenția concretă a statului în acest sector și evoluția ulterioară a prețurilor.

”Nu este normal ca incompetența în administrarea Colterm să fie aruncată doar în spatele consumatorului casnic, mai ales că termoficarea centralizată în acest timp se adresează unui număr de peste 100.000 de timișoreni. Dublarea sau chiar triplarea prețului va avea efecte contraproductive, pentru că ne vom regăsi în situația în care mii de consumatori vor depune cereri de debranșare și toate eforturile nu se vor mai justifica în viitor”, explică viceprimarul Cosmin Tabără, președintele PNL Timișoara, cel care face din partidul care a dus Colterm în situația de astăzi.

Gândirea PNL este pentru viitor, pentru a nu îndepărta consumatorii de sistemul centralizat, pentru găsirea de soluții în a asigura resursele necesare pentru a trece de această iarnă, pentru asigurarea agentului termic în casele oamenilor, în spitale, școli, instituții, se mai arată în comunicatul de presă liberal.

”Dublarea sau triplarea prețurilor arată doar faptul că nu există soluții clar determinate, că s-a tergiversat luarea deciziilor, că nu a existat, un an întreg, un plan de restructurare și de eliminare a pierderilor. Suntem conștienți că la Colterm a existat o gestiune nu tocmai bună în trecut, dar asta nu e un motiv pentru care să lăsăm oamenii fără căldură și apă caldă”, transmite grupul consilierilor liberali din administrația timișoreană.

”Aruncarea a tot ce e rău în trecut, fără a-și asuma nimeni eșecul din acest an, concordatul, directorul numit cu probleme penale, readucerea în Consiliul de Administrație a unor membri care au mai făcut parte din conducere, lipsa unui plan de restructurare și eliminare a pierderilor, intrarea total nepregătiți în iarnă și în insolvență, fără a face un stoc minim de cărbune, arată că, în ultimul an,  gestiunea a fost proastă și a generat situația de acum”, completează Cosmin Tabără.

Grupul PNL din CL Timișoara solicită încă o dată Executivului Primăriei soluții pentru a asigura termoficarea în această iarnă, fără a-i îndepărta pe consumatori de sistemul de termoficare.

”Toate trebuie corelate într-un program, ținând cont, desigur, și de faptul că societatea Colterm se găsește în insolvență. Ura, vorbele grele, dublarea sau triplarea prețurilor nu rezolvă problema asigurării căldurii. Deși este târziu, dialogul între toate părțile implicate și propunerile concrete sunt singurele soluții în acest moment”, a concluzionat viceprimarul Cosmin Tabără.

UPDATE

PSD merge pe urmele PNL și anunță prin vocea președintelui social-democraților timișoreni, Mihai Ritivoiu, că se opun majorării prețului.

“PSD nu va vota astăzi propunerea de dublare a prețului gigacaloriei în Timişoara. Nu acceptăm ca timişorenii să plătească amenzi de zeci de milioane de euro ce puteau fi evitate“, spune Mihai Ritivoiu.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole