INTERVIU. Primarul comunei Periam, după tragedia de pe Mureș: adulții au fost inconștienți, să te urci 12 persoane într-o barcă de 4 persoane și cu 6 copii după tine – o familie trebuia să plece în Germania  

Tragedie fără margini pe râul Mureș, în zona Periam Port.

Pompierii timișeni au fost solicitați duminică seara, la ora 20:24, pentru salvarea mai multor persoane care s-au răsturnat cu barca în râul Mureș, în zona localității Periam Port din județul Timiș.

În urma incidentului un copil de 3 ani a murit înecat, iar alte 4 persoane, între care doi copii, sunt în continuare date dispărute.

Continuă căutările celor 4 persoane dispărute în urma răsturnării cu barca în zona Periam Port. Pe parcursul nopții, 3 echipaje de căutare-salvare din cadrul ISU TIMIȘ și alte 3 echipaje din cadrul ISU Arad au continuat misiunea la suprafața apei. În această dimineață, pompierii timișeni au început deplasarea către locul evenimentului, pentru continuarea căutărilor cu forțe mărite“, arată ISU Timiș astăzi.

Buletin de Timișoara a realizat un scurt interviu cu primarul comunei Periam, Cornel Dumitraș, pentru a afla mai multe despre tragedia din zona Periam Port.

Reporter: Ce s-a întâmplat mai exact aseară pe Mureș?

Primarul Cornel Dumitraș: Cei care au fost în barcă erau din comuna Semlac, deci din județul Arad, de pe malul celălalt al Mureșului. Ieri seară s-au urcat într-o barcă 12 peroane, 6 adulți și 6 copii, și după câțiva metri barca a luat apă și s-a scufundat, au căzut în apă. Un copil, strigând după ajutor, s-a găsit o altă barcă de la noi de la Periam, a unui localnic, care a mers și a reușit să scoată un copil din apă, și l-a adus pe malul nostru, dar din păcate, deși a fost resuscitat aproape o oră, nu a mai putut fi salvat. Mama lui de asemenea a fost adusă tot aici în stare de șoc, am înțeles că acum e la spital. Ceilalți, o parte din ei s-au salvat singuri, s-au tras pe malul Aradului. În momentul de față mai fiind dispăruți doi adulți și doi copii. Căutăturile au început aseară, sunt o grămadă de bărci de salvare, scafandrii, ISU, mobilizați din tot județul, Lugoj, Deta, Timișoara, Sânnicolau Mare, care îi caută, dar până acum nimic.

Reporter: Copilul de 3 ani a murit imediat?

Primarul Cornel Dumitraș: Pe copil l-au adus pe malul nostru pentru că un localnic din Periam s-a dus și l-a scos din apă. Când l-au scos nu mai avea semne vitale, decât spuneau un pic de puls. Au încercat să-l resusciteze cred că vreo oră, dar degeaba. Am tot sperat că poate își revine, dar nu s-a mai putut face nimic. Alături de copil a fost scoasă din apă și mama copilului care a fost în stare de șoc. Tragedia s-a întâmplat pe la 20,30, iar pe la ora 23 încă nu știa ce s-a întâmplat. Era în șoc.

Reporter: Ce făceau cu barca cei care au ieșit pe apă? Voiau să ajungă la Periam Port?

Primarul Cornel Dumitraș: Am înțeles că voiau să se plimbe. Nu era chiar întuneric. Aseară după ora 12 a venit de dincolo o familie, rude de-ale victimelor și povesteau că o familie din barcă urma să plece astăzi în Germania , ei au venit în vizită și si-au dorit să se plimbe pe Mureș și, na, vedeți cum s-a terminat totul, în mod tragic.

Reporter: Câți au fost totuși în barcă? 12 sau 11 persoane cum arată un comunicat al Poliției Arad? Mai mult șoferul bărcii se pare că era băut.

Primarul Cornel Dumitraș: Adevărul este că aseară până la pe ora 23 cam așa se știa că sunt 11, dar apoi pompierii mi-au spus că au fost 6 cu 6. Indiferent că a fost băut sau nu, deci adulții eu cred că au fost inconștienți, cum să te urci 12 persoane într-o barcă, în condițiile în care o asemenea barcă nu știu dacă suportă mai mult de 4 persoane, și atunci dacă nu ai grijă e dificil. Și cu 6 copii după tine…fără veste de salvare.

Reporter: Deși tragedia s-a produs în județul Arad, comuna dv. fiind pe malul celălalt, ați intervenit cumva?

Primarul Cornel Dumitraș: Serviciul de Pompieri Voluntari al primăriei noastre participă la toate eforturile. Au fost primii care au sosit la fața locului și toată noaptea au participat la căutări alături de cei profesioniști de la ISU.  

Reporter: Cum este nivelul apei la această oră? E oportun să iasă bărcile pe râu?

Primarul Cornel Dumitraș: Este puțin în scădere, dar este peste nivelul normal. De obicei primăvara, în lunile aprilie, mai, după ce se topesc zăpezile la munte, dacă cumva și plouă în zona montană, nivelul crește. A fost și mai mare, e puțin în scădere, dar e tot mare. Și Mureșul e un râu periculos, dacă nu știi să înoți nu ai ce să cauți.

Reporter: e o practică curentă să se iasă pe Mureș cu bărcile?

Primarul Cornel Dumitraș: Sunt și de la noi câțiva localnici care au bărci, dar eu anul acesta nu am văzut bărci din Periam să iasă la apă. În schimb de dincolo de Mureș, din Arad, destul de devreme au început să iasă pe Mureș.

Potrivit ISU Timiș căutările celor patru persoane, dintre care doi copii continuă și astăzi.

Un efectiv de 𝟐𝟒 𝐩𝐨𝐦𝐩𝐢𝐞𝐫𝐢 timișeni vor interveni cu:

➡️ o autospecială de serviciu;

➡️ 6 autospeciale de primă intervenție și comandă;

➡️ un microbuz;

➡️ 9 bărci;

➡️ o ambulanță SMURD

și 𝐮𝐧 𝐞𝐜𝐡𝐢𝐩𝐚𝐣 𝐜𝐮 𝟒 𝐬𝐜𝐚𝐟𝐚𝐧𝐝𝐫𝐢.

De asemenea, pompierii arădeni au început deplasarea către locul evenimentului. Un efectiv de 15 pompieri vor interveni cu 4 autospeciale de primă intervenție și comandă, 4 bărci, și un echipaj SMURD.  𝑃𝑎̂𝑛𝑎̆ 𝑖̂𝑛 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡 𝑚𝑜𝑚𝑒𝑛𝑡, 4 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑎𝑛𝑒 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑖̂𝑛𝑐𝑎̆ 𝑑𝑖𝑠𝑝𝑎̆𝑟𝑢𝑡𝑒. 𝑃𝑟𝑖𝑛𝑡𝑟𝑒 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒𝑎 𝑠𝑒 𝑛𝑢𝑚𝑎̆𝑟𝑎̆ 𝑠̦𝑖 2 𝑐𝑜𝑝𝑖𝑖. Misiune în dinamică“, arată ISU Timiș într-un comunicat de presă de astăzi, 1 mai.

Potrivit Poliței Arad, șoferul bărcii era băut, nu avea permis și barca era neînmatriculată .

În seara zilei de 30 Aprilie a.c., în jurul orei 20.40, un bărbat de 33 de ani, din Semlac, s-a deplasat de pe malul stâng al râului Mureș (Periam Port- Jud. Timiș) spre malul drept (Jud. Arad), în extravilanul localității Semlac, cu o barcă din lemn. În ambarcațiune, din extravilanul localității Semlac, s-au îmbarcat 11 persoane (5 majore și 6 minore), pentru a ajunge în Periam Port. La aproximativ 2-3 metri de mal ambarcațiunea s-a scufundat. În urma incidentului, a survenit decesul unui minor de 3 ani, din Semlac, în continuare fiind căutați un bărbat de 29 de ani, din Arad, un bărbat de 31 de ani, din Nădlac si doi copii minori, din Nădlac. Din cercetări a reieșit că bărbatul care conducea nu deține certificat de conducător al ambarcațiunii, iar ambarcațiunea nu este înmatriculată. Testarea cu aparatul alcooltest a indicat o alcoolemie de 0,31 mg./l. alcool pur în aerul expirat, fiindu-i recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei. În baza probatoriului administrat, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore urmând a fi prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Arad cu propunerea luării de măsuri preventive. În cauză sunt continuate cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă“, arată un comunicat al Poliției Arad.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole