Horticultura pregătește deja sezonul de toamnă: vor avea loc replantări de covoare florale cu ”panseluțe”

Echipele Horticultura au rămas angrenate la turație maximă în activitățile specifice lunilor de vară, după ce vârful de sarcină reprezentat de creșterea rapidă a vegetației a trecut.

A fost o primăvară mai solicitantă decât în alți ani, cu creștere rapidă a vegetației datorită ploilor abundente, când a fost nevoie de cosire și tundere intensivă, angrenând pe teren toate echipele, cu program prelungit de 2 ore pe zi în perioada mai – iunie.

“Acum traversăm o perioadă secetoasă, iar eforturile majore se îndreaptă spre irigarea automatizată și manuală (cu cisterna) a parcurilor, scuarurilor și aliniamentelor de arbori din zona centrală a orașului, zonă deservită de societatea noastră. Echipele noastre irigă până maxim la orele 11.00 pentru a acoperi întreaga zonă ce necesită irigare, și pentru a prinde perioada mai răcoroasă a zilei. Ne concentrăm și pe repararea și reglarea sistemelor de aspersoare și irigare, sisteme care însă sunt ocazional distruse intenționat de unele persoane, sau li se dereglează direcția de udare în mod manual. Aceste sisteme sunt integrate într-un program gestionat centralizat prin calculator, iar intervenția manuală dereglează acest program, îndreptând stropirea spre zonele de trotuar, irosind astfel apa. Angajații noștri fac eforturi constante de a readuce aceste sisteme la modul de funcționare normal în cel mai scurt timp posibil“, a declarat directorul general interimar, Dan Rusu.

Pentru că zonele cu irigare automată au beneficii vizibile (aspectul, culoarea și calitatea ierbii fiind mult superioare celor din zonele irigate manual), am planificat dezvoltarea acestor sisteme în mai multe zone din aria deservită de noi, fiind un proces de implementare treptată.

“Alte tipuri de lucrări importante efectuate de societatea noastră în această perioadă sunt cele de corecții și toaletări arbori, cum a fost lucrarea din 4 – 8 iulie din curtea Liceului Loga. Această lucrare a fost una de anvergură, unde crengile unor tei și arțari amenințau acoperișul liceului. Toaletarea și refacerea coronamentului s-a efectuat în acord cu normele în vigoare, cu echipamentele din dotare. Toaletări similare s-au efectuat și pentru arborii de pe Bulevardul Revoluției din 1989, în zona Prefecturii, Parcul Copiilor, zona Complex Studențesc și alte zone stabilite ca priorități imediate. În aceeași perioadă s-au efectuat și toaletări pentru arbori care împiedicau accesul vizual la semne de circulație în zona centrală deservită de societatea noastră“, precizează directorul tehnic interimar Silviu Hălmăgean.

Echipele de întreținere spații verzi au avut activități intense și pentru întreținerea covoarelor de flori din Piața Victoriei, Parcul Botanic, Ceasul Floral, și în alte zone cu covor floral din parcurile centrale.

“După cum s-a comunicat și public, jardinierele și vazele din zonele centrale au fost plantate cu flori perene și anuale care rezistă mai mult și care nu se înlocuiesc după câteva luni, cum era cazul anualelor clasice. Aceste plante sunt din producție proprie, realizându-se o economie de aproape 90% din costurile tradiționale generate de aceste jardiniere. Ca estetică, aceste jardiniere au o compoziție dinamică, fără culori stridente, care în timp crește și se dezvoltă natural, formând un volum multicolor și plin de viață. Din păcate avem și situații în care aceste jardiniere au fost vandalizate și descompletate, echipele noastre făcând eforturi de reabilitare a aranjamentelor distruse. Dacă observați aceste situații, vă rugăm să le semnalați la secțiunea Contact de pe site-ul www.horticultura.ro sau pe site-ul Primăriei Timișoara. Odată cu sosirea toamnei vom desfășura acțiuni specifice perioadei: replantări covoare florale cu tradiționalele plante bienale tip ”panseluțe”, plantări și toaletări de arbori și arbuști, plante perene, toate acestea pe lângă activitățile zilnice de întreținere și toaletare a zonelor centrale pe care societatea noastră le deservește“, a mai precizat directorul general interimar, Dan Rusu.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole