FOTO. Zona Piața Traian – schimbată radical de Primăria Timișoara. Patru piețe și 12 străzi vor intra într-un amplu proces de reabilitare

Primăria Timișoara a lansat un proiect prin care își propune schimbarea din temelii a zonei din Piața Traian.

Potrivit primarului Dominic Fritz a fost publicat anunțul pentru atribuirea contractului de proiectare pentru obiectivul de investiție „Regenerare urbană –  Zona Piața Traian˝.

“Au fost luni de muncă intensă la pregătirea documentației pentru conceptul de dezvoltare și regenerare a zonei Traian, discuții cu Autoritatea de Management pentru finanțarea pe fonduri europene și cu Agenția Națională pentru Achiziții publice ca să ne asigurăm că totul este făcut cum trebuie. Acest proces este de durată,  partea de documentație durează aproape cât lucrările, dar acest fapt garantează că rezultatul va fi de calitate“, spune Dominic Fritz.

Patru piețe și 12 străzi din zona Traian vor intra într-un amplu proces de reabilitare

“Așa cum ne-am angajat în programul de guvernare locală, viziunea este pentru oraș cu mai multe centre. Patru piețe și 12 străzi din zona Traian vor intra într-un amplu proces de reabilitare, care este centrat pe nevoile timișoreanului de spațiu de relaxare și petrecere a timpului liber, verde, deplasare pietonală și velo, Vor apărea noi spații pietonale, o rețea de piste pentru biciclete, extinderi de zone verzi, refacerea unui fost parc care acum este asfaltat, accesibilizarea întregului spațiu pentru persoane cu mobilitate redusă (persoane cu dizabilități, persoane în vârstă, copii)“, a mai precizat primarul Timișoarei.

La finalul lucrărilor zona Piața Traian va fi un al doilea centru al orașului

“Obiectivul final al acestui proiect, care intră în linie dreaptă, este transformarea radicală a zonei Traian, pe care o propunem ca un loc de recreere și relaxare pentru cetățeni, cu mai multe scuaruri, spații publice, culturale, verzi, pietonale și pentru biciclete. Ca o noutate, în procesul de atribuire a contractului de proiectare, am decis să punctăm suplimentar echipele care au arhitecți sau peisagiști premiați în concursuri naționale și internaționale pentru un concept de amenajare a unei zone urbane publice sau private. Ofertele se pot depune până în 8 noiembrie 2021.  Mă bucur să pot anunța că schimbăm regulile jocului și în atribuirea contractelor publice prin punctarea suplimentară a calității și excelenței. Nu mai este suficient prețul cel mai scăzut pentru atribuirea unui contract care va schimba fața întregii zone pentru următoarele decenii. Nu ne mai mulțumim cu ”ieftin”, pentru că lucrările ieftine  s-au dovedit, în timp, extrem de scumpe. Vrem alături de noi, profesioniști de excepție, care au demonstrat că înțeleg că orașele se schimbă prin calitatea lucrărilor“, spune Dominic Friz.

Finanțarea pentru implementarea proiectului de revitalizare a zonei Traian se va face cu fonduri europene, prin Programul Operațional Asistență Tehnică 2014-2020 vor fi finanțate parțial costurile de proiectare și prin Programul Operațional 2021-2027 vor fi finanțate lucrările de execuție.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole