Dominic Fritz: Magistrala Verde va schimba fața cartierelor Șagului, Iosefin și Dâmbovița – zona Calea Șagului este supraîncărcată de mașini, mult zgomot și poluare

Primarul Timișoarei Dominic Fritz anunță că spațiul urban va fi regândit în așa fel încât să aibă loc transport public cu bandă dedicată, carosabil pentru șoferi, piste pentru biciclete, trotuare și zone verzi.

Calea Șagului, pentru unii o „autostradă” urbană, devine Magistrală Verde, așa cum mulți timișoreni așteaptă de ani de zile. Ieri am semnat contractul pentru proiectare. Investiția va schimba fața cartierelor Șagului, Iosefin și Dâmbovița. De ce avem nevoie să regândim și să refacem complet legătura între pasajul de la Shopping City și Piața Mocioni/Sinaia? Azi, zona este supraîncărcată de mașini, mult zgomot și poluare. Toată lumea e nemulțumită de modul în care se circulă. De multe ori, oamenii îmi spun că dacă autobuzul ar avea banda lui și nu ar mai sta blocat în trafic, ar renunța la a folosi mașina pe distanțe de 3-4 km. Regândim spațiul public în așa fel încât să facem loc tuturor: transport public cu bandă dedicată (acolo unde este oportun), carosabil pentru șoferi, piste pentru biciclete, trotuare și zone verzi. O numim Magistrala Verde din două motive – pentru că încurajăm celelalte forme de mobilitate și reducem astfel poluarea. Și pentru că bulevardul va fi în mare măsură verde: cu copaci de-a lungul șoselei, cât se poate. Magistrala verde nu este un experiment, cum au zis unii care ignoră lecțiile de mobilitate urbană din cam toată Europa. Ea este unul dintre cele mai ambițioase și vizionare proiecte de regândire a modului în care ne deplasăm în oraș. Proiect cu proiect, Timișoara devine un oraș european accesibil tuturor. Lucrările propriu-zise de realizare a Magistralei vrem să le finanțăm prin fonduri europene“, a declarat Dominic Fritz.

Contractul de proiectare a fost semnat ieri, DALI+Proiect tehnic, și are termen de realizare de 10 luni.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole