FOTO Copiii au fost o zi consilieri locali – au propus înființarea mai multor spații de joacă, terenuri de sport și biblioteci ambulante în parcuri

Primăria Timișoara a organizat astăzi un plen special, dedicat copiilor. 30 de elevi cu vârste între 8 și 14 ani și-au intrat în rol și au devenit  „consilieri locali pentru o zi”.

În deschidere, viceprimarul Ruben Lațcău i-a salutat pe micii consilieri și i-a încurajat să se implice în cât mai multe activități de voluntariat și cu caracter civic, Alături de consilierii juniori s-au aflat câțiva colegi din „echipa mare”, membri ai Consiliului Local Timișoara. Aceștia au vorbit copiilor despre modul în care funcționează administrația, rolul Primăriei și al Consiliului Local și importanța participării tuturor categoriilor sociale și de vârstă la deciziile care privesc întreaga comunitate. 

Din partea Organizației Salvați copiii, filiala Timiș, a fost susținută o scurtă prezentare pe tema drepturilor copilului.

Plenul a fost organizat ca la carte și a fost condus de președinta de ședință, o fetiță de 12 ani, care a deschis și a moderat întreaga întâlnire. A fost votată ordinea de zi și apoi fiecare inițiator și-a susținut proiectul. Copiii au propus proiecte de măsuri privind protecția animalelor de companie și a celor fără stăpân (parcuri și locuri speciale de agrement pentru animalele de companie, adăposturi pentru animalele fără stăpân, etc), dar și  înființarea mai multor spații de joacă și terenuri de sport (fotbal, baschet, role, skate, paintball). S-a discutat despre colectarea selectivă a deșeurilor și despre modul în care oamenii pot fi încurajați să arunce gunoiul în mod corect. Deși e important să existe coșuri pentru colectare separată, la fel de important este ca cetățenii să fie educați, astfel încât să nu mai existe situații în care deșeurile sunt abandonate pe stradă. 

Parcul Copiilor a fost încă un subiect important, iar principalii săi beneficiari au avut idei foarte interesante privind reamenajarea acestui spațiu: refacerea liniei de trenuleț, patinoar permanent, amenajarea unui orășel în miniatură cu clădirile reprezentative ale Timișoarei etc. De asemenea, o altă propunere inedită a fost înființarea unor biblioteci ambulante în parcurile din oraș. 

Alte teme propuse de copii au fost: creșterea siguranței pe străzile orașului, prin iluminat, treceri de pietoni mai sigure, trotuare refăcute, piste de biciclete, role, monitorizare  video) și suplimentarea numărului de curse ale  mijloacelor  de transport în comun pe traseele  școlilor mai ales la orele de vârf. Toate proiectele au fost interesante și participanții au venit cu argumente foarte întemeiate pentru a-și susține ideile. Consilierii locali au apreciat propunerile făcute de micii lor colegi și chiar și-au exprimat intenția de a ține cont de acestea în viitoarele ședințe de plen. 

Copiii sunt beneficiari ai serviciilor oferite de Centrul de zi „Sfântul Nicolae” al Direcției de Asistență Socială, ai Societății pentru Copii și Părinți (SCOP), Fundației Chosen și Serviciului de Îngrijire pentru Copii Frații lui Onisim. 

După încheierea plenului, copiii au vizitat „Pepiniera. 1306 plante pentru Timișoara”, care găzduiește și expoziția de fotografii din spectacolul Cartea Junglei, a Teatrului German Timișoara. De asemenea, cu sprijinul celor de la Spotlight Heritage, au beneficiat și de un tur ghidat al expoziției Patrimoniul sub reflectoare.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole