Fostul viceprimar PNL Dan Diaconu devine un Nicolae Robu mai tânâr – a făcut lista proiectelor de care s-a ales praful deși există finanțare aprobată

Fostul viceprimar PNL Dan Diaconu a făcut lista proiectelor de care, în viziunea sa, s-a ales praful deși exista finanțare aprobată.

Totuși, unul dintre proiectele enumerate de fostul viceprimar a fost lansat spre licitație chiar ieri, iar altele sunt în diverse faze procedurale, lucru recunoscut chiar de Dan Diaconu.

Acesta consideră însă că există întârzieri în implementarea proiectelor.

Cum sa iti bati joc de fondurile europene? – se întreabă retoric Dan Diaconu.

“Facebook mi-a adus aminte că în urmă cu un an am postat această imagine. Era la câteva zile după alegeri și chiar dacă rezultatul acestora nu a fost cel dorit, am găsit puterea de a mă bucura de acceptul la finanțare a obiectivelor din imagine (chiar dacă unele pe rezervă – sume pentru proiectare), primit chiar în acea zi. Am avut la dispoziție atunci mai puțin de o lună pentru a întocmi fișele de proiect și a fi evaluate, dar am reușit să ajungem la acel rezultat. Astăzi sunt mai trist, din păcate. După un an s-a cam ales praful de ele. Particularitatea acestor fonduri este aceea că primeai bani pentru pregătirea documentației de proiectare în acest exercițiu financiar (termen limita de finalizare: decembrie 2022) și banii de execuție în exercițiul financiar următor (2021-2027). Timpul era scurt, dar realizabil. Din păcate, acum nu mai e timp“ , mărturisește fostul viceprimar, care vine cu detalii despre fiecare proiect.

“O să le iau pe rând:

🟡 𝗥𝗲𝗴𝗲𝗻𝗲𝗿𝗮𝗿𝗲 𝘂𝗿𝗯𝗮𝗻𝗮̆ 𝗙𝗮𝗯𝗿𝗶𝗰 – 𝗧𝗿𝗮𝗶𝗮𝗻: Licitația de proiectare s-a lansat abia astăzi, cu surle și trâmbițe, e adevărat. Am văzut și un calendar al activităților, frumos colorat, dar care nu spune esențialul: aproape un an s-a stat degeaba. Deschiderea ofertelor se va face în noiembrie, iar șansele de a absorbi banii europeni sunt nule, după părerea mea. Termenul alocat pentru proiectare (DALI și PT, detalii de execuție, Autorizație de Construcție samd) pentru un proiect ce se întinde literlamente pe hectare întregi este de 10 luni (pentru că 12 s-a stat degeaba). În atari condiții nici măcar nu știu dacă cineva va veni la licitație.

🟡 𝗗𝗿𝘂𝗺𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗹𝗲𝗴𝗮̆𝘁𝘂𝗿𝗮̆ 𝘀̦𝗶 𝗽𝗼𝗱𝘂𝗹 𝗦𝗼𝗹𝘃𝗲𝗻𝘁𝘂𝗹. Aici s-a stat degeaba ceva mai puțin, cam 7 luni. Este motivul pentru care am lăsat semnul întrebării pe imagine. Cu efort s-ar putea absorbi ceva aici. Practic contractul de proiectare a fost semnat în urmă cu câteva zile.

🟡 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹𝗮 𝗛𝗶𝗱𝗿𝗼𝗲𝗹𝗲𝗰𝘁𝗿𝗶𝗰𝗮̆ 𝘀̦𝗶 𝗖𝗮𝗻𝗮𝗹𝘂𝗹 𝗕𝗲𝗴𝗮. Aici nu s-a mai stat degeaba. S-a renunțat la finanțare de câteva luni. Pentru că în viziunea administrației actuale, Centrala Hidroelectrică, monument de importanță națională și o bijuterie (funcțională) de la începutul secolului trecut nu trebuie să fie în proprietatea publică a Primăriei, asta deși obiectivul a fost construit de către Primăria acelor vremuri. Și nu avem nevoie de amenajarea și punerea sa în valoare, alături de un spațiu extraordinar pe malul Begăi în amonte de centrală.

🟡 𝗦𝗶𝗻𝗮𝗴𝗼𝗴𝗮 𝗱𝗶𝗻 𝗙𝗮𝗯𝗿𝗶𝗰. În afară de vreo două declarații optimiste la începutul anului, aici nu s-a mai întâmplat nimic.

🟡 𝗟𝗶𝗻𝗶𝗮 𝗱𝗲 𝘁𝗿𝗮𝗺𝘃𝗮𝗶 𝗽𝗲 𝗧𝗼𝗿𝗼𝗻𝘁𝗮𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶 – nu am mai auzit nici măcar pomenindu-se acest obiectiv.

Foarte mult mi-aș fi dorit să mă bucur și azi, la un an de la postare. Nu s-a putut. Poate în viitor“ , spune Dan Diaconu.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole