Fostul viceprimar al Timișoarei, Dan Diaconu: Găinușa USR a mai clocit un ou de aur. Un SRL. Lucrurile au un miros pestilențial

Fostul viceprimar al Timișoarei, Dan Diaconu, a declarat astăzi că actuala administrație ia o serie de decizii bizare în privința modului în care s-a realizat înființarea Unității Centralizate de Achiziții.

“USR și șefii administrației timișorene sunt într-un continuu război de vreun an și jumătate. Urlă, se vaită, scot săbiile la dușmanii invizibili, se încaieră cu balaurii pe străzile mizerabile ale orașului, descoperă „statul paralel”. Când vaietul prelung nu mai poate menține trează atenția timișoreanului ce trăiește sensibil mai prost decât acum un an și jumătate din cauza deciziilor bizare pe care le iau la guvernarea locală, mai scot câte un proiect din cele vechi și îl prezintă ca pe o viziune spectaculoasă. Ei sunt „reformatorii”, iar în spatele isteriei lucrurile au un miros pestilențial. Un nou episod din această saga s-a desfășurat ieri. Găinușa USR a mai clocit un ou de aur. Un SRL. De data asta în domeniul achizițiilor publice. Totul în numele unui concept, altfel demn de toată lauda, al achizițiilor centralizate“, spune Dan Diaconu.

UCA, necesară, dar în modul propus de actuala administrație

“Ce înseamnă achiziția centralizată? Pe scurt, oportunitatea ca mai multe instituții (cele subordonate primăriei) să achiziționeze unele servicii și produse împreună, în special energie și consumabile, pentru a obține un preț mai bun. Nimic de comentat. Chiar un lucru lăudabil. Cum ar fi făcut implementat orice om normal acest concept (cum au făcut-o, de altfel, și celelalte două instituții publice parte din acest experiment pilot – două consilii județene)? Ar fi folosit departamentul de achiziții publice al primăriei, ar fi centralizat achizițiile instituțiilor subordonate pe aceste domenii, ar fi scos la licitație și ar fi obținut, probabil, un preț mai bun. Totul fără costuri suplimentare, fără „comisioane”, doar cu beneficii. După un an-doi de testare a acestei proceduri, dacă s-ar fi impus o altă structură și aceasta s-ar fi putut susține, se putea realiza“, a mai precizat fostul viceprimar.

Ce va face SRL-ul?

“Cum au făcut „băieții deștepți”?  Primul lucru la care s-au gândit a fost să facă un SRL. Unitatea Centralizată de Achizitii Publice SRL. Al doilea lucru. Să bage 3 milioane de lei!!!!! din bani publici ca să-i „susțină funcționarea”: 1,5 milioane capital social și 1,5 milioane – majorare de capital social. Al treilea lucru (urmează) – evident să angajeze în SRL – la un salariu mediu brut de 18.200 de lei – doi directori și trei „specialisti”. Ce va face SRL-ul (în afară de a toca bani publici)?: în primul an – NIMIC – va cheltui doar 1,46 milioane lei (conform bugetului de venituri si cheltuieli), după primul an – va „taxa” fiecare achiziție publică centralizată cu un procent de 2,5 % (asta poate însemna milioane). Mare parte din conținutul achizițiilor va fi pregătit de fapt tot de funcționarii din primărie. Ce nu va se va întâmpla la acest SRL?: conducătorii administrației nu vor mai răspunde în fața Curții de Conturi ș.a.m.d. – doar achiziția o face un SRL, nu va trebui să răspundă cererilor de transparență. Că doar e SRL, nu instituție publică“, consideră Dan Diaconu.

“Cum face USR marketingul acestei aberații?“, explică consilierul local PNL.

“”Dominic Fritz pune capăt achizițiilor supraevaluate și clientelare”. Postarea vorbește din nou de balauri și sistem. E desigur o formă proastă de marketing politic că dacă nu ar fi, am vorbi în mod clar de o gravă afecțiune de dedublare a personalității, combinată cu un pic de paranoia. Oameni buni, de un an și jumătate, aproape, semnați caiete de sarcini, conduceți departamentul de achiziții, semnați rezultatul procedurilor de achiziție și contractele ce survin din aceste proceduri. Foarte puține licitații, e adevărat, pe sistemul electronic. Vă place cel mai mult achiziția directă în pragul maxim. Cine face achizițiile supraevaluate și clientelare? Cine încredințează direct zeci de mii de euro firmelor cu 0 angajați? Cine închiriază decorațiuni cu sume de trei ori mai mari decât a le cumpăra? „Balaurii”? În fine, o nouă „reformă”, care se adaugă celor biruitoare în ultimul an. O reformă pe care abia aștept să o monitorizez, dar care din păcate aruncă pe geam banii colectați din taxele și impozitele triplate îm Timișoara.  O parte din celelalte vi le reamintesc: reforma termoficării – deși resuscitat la 3 noaptea pacientul Colterm a murit. Cel mai mare preț la gigacalorie din țară. Cea mai mare amendă pe care un oraș din România o primește în ultimii 30 de ani, reforma parcării (in progress) – tarife noi, taxe noi, tarife crescute. Zero locuri noi de parcare create. Schemă de personal aproape dublată care să consume taxele noi, reforma organigramei – desființată de instanță, aberantă în structură, focusată pe concedierea unor oameni, doar pentru că și-au făcut treaba și înlocuirea lor cu prietenii din USR, reforma reabilitării clădirilor istorice – nici un proiect, nimeni interesat de condiții stupide și ilegale. Au renunțat și proprietarii celor 19 clădiri ce erau gata să fie reabilitate pe programul anterior. reforma transportului public – cel mai scump bilet de transport din țară. O societate adusă în pragul insolvenței“, enumeră Dan Diaconu.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole