Fostul viceprimar, Adrian Orza: Oamenii care se pricep lipsesc, nu agentul termic. Au fost înlocuiți cu habarniști și lozincari

Fostul viceprimar al Timișoarei, Adian Orza, spune că problemele Colterm sunt complicate, însă situația de astăzi nu a existat până acum.

“Cel putin in ultimii 30 de ani, Timisoara nu a avut aceasta problema a agentului termic. Eram orasul in care „era tot timpul apa si caldura”.  Iar de-a lungul acestor  ani, multe orase cu staif din tara, nu se puteau lauda cu asta. Istoria situatiilor  in ce priveste povestea aceasta a termoficarii si a trasnportului energiei termice e lunga, interesanta si mai ales complicata. Nu doar azi sunt greutati. Au fost tot timpul, dintre cele mai diverse si mai greu de gestionat. Mi-ar trebui multe pagini sa povestesc doar cateva dintre ele.  Si da, au fost greseli, unele obiective, altele mai putin, dar situatia a fost mereu sub control. Sunt deci, multe argumentele care au dus aici si am sa ma opresc doar la unul, care cred ca e definitoriu pentru multe dintre minusurile  pe care societatea le simte astazi. Imputinarea pana la disparitie a prezentei oamenilor care se pricep, a liderilor cu personalitate in administratia centrala si locala.   Oameni care nu sunt perfecti, dar care se PRICEP. Si inlocuirea lor, fie prin numiri de partid, fie prin vot,  de catre habarnisti si lozincari. Ca sa nu ma lungesc, va dau un exemplu“, spune Adrian Orza.

Mandatul 2000-2004

“In primul mandat ( 2000-2004) Guvernul decisese preluarea peste noapte a Termoceturilor. Practic Consiliile detineau doar transportul energiei la acea vreme ( Calor la noi). Urmand ca aceste termoceturi sa fuzioneze cu societatile de transport. ceea ce s-a si intamplat la noi, Coltermul fiind rezultatul fuzionarii dintre Calor si Termocet. Hotatarea de Guvern era f abrupta, trebuiau preluate fara comentarii, desi aveau datorii foarte mari, greu de gestionat si mai ales nu aveau un plan de investitii in cogenerare. Consiliul Local de atunci a dezbatut un proiect de HCL initiat de noi, prin care puneam conditii  Guvernului, ca sa preluam Termocetul. Chestiune care a infuriat Guvernul PDSR de atunci. Drept urmare a trimis un director din minister- un fel de stat in stat la acea vreme- sa ne certe la sedinta de Consiliu. Respectivul , cu mana in buzunar a venit in fata CL. Un consilier local PNTCD, ing. Caius Mutiu, un tip extrem de elegant, un domn, calm, echilibrat ( fusese arestat in tinerete pentru revolta studenteasca din anii 56) a pus mana pe microfon si a spus cu voce patrunzatoare ” Domnule director, scoateti mana din buzunar, aici sunteti in fata Consiliul Local al Timisoarei!”. Omul a inmarmurit, fara replica si a scos cuminte mana din buzunar, conformandu-se si realizand ca e vorba de Timisoara, tousi… Apoi, a urmat la vot acel HCL nedorit de guvernanti, unde puneam  conditii: anularea datoriilor, plan investitional, restructurare, etc. Si toti au votat PENTRU! Inclusiv PDSR , care se afla la Guvernare. A fost unul din momentele care m-a umplut de mandrie. Iata! Nu contau partidele, contau oamenii! Si am primit mai apoi OK de la Guvern“, povestește fostul viceprimar al Timișoarei.

Oamenii care se pricep lipsesc, nu agentul termic

“Al doilea moment pe care vreau sa vi-l impartasesc e urmatorul. Fuzionand, cele doua entitati urmau sa aiba o noua conducere. Unul din colegii mei din Consilul Local, un om cu experienta administrativa si privata, a mers la primarul Ciuhandu , cu care era   coleg de partid, spundu-i ca isi doreste sa fie numit director la noua societate. Dl Ciuhandu i-a spus direct” Nu voi face asa ceva! Asta e o societate strategica, necesita cunostinte si experienta in domeniu. Nu risc sa te numesc, pentru  ca nu doar tu iti vei rupe gatul, ci mi-l rup si eu”. Si nu l-a numit. A ramas director, omul care lucra deja la Termocet,( care nici macar nu avea simpatii taraniste)   dar avea o viata experienta in domeniu. Ma uit astazi ce se intampla in toata tara. Numiri politice, habarnisti pe functii, voturi  date pt iluzii induse de lozinci.. Cum va imaginati ca pot conduce astfel de oameni? Oamenii care se pricep lipsesc, nu agentul termic…“, este concluzia lui Adrian Orza.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole