Firmele nașei șefului PSD Timiș, Alfred Simonis, și a verișoarei ei, contracte pe bandă rulantă din PNRR și ITI Delta Dunării

Două firme anonime au obținut anul acesta 40 de contracte de consultanță IT pentru digitalizarea instituțiilor, în total peste jumătate de milion de euro, arată o investigație Info Sud-Est.

Banii sunt luați doar prin achiziție directă, de la primării din Tulcea, Constanța, Vaslui și un spital din Timiș, prin programele europene ITI Delta Dunării și PNRR.

Una dintre firme este deținută de nașa lui Alfred Simonis, liderul deputaților PSD, și șef al PSD Timiș, și a obținut primul contract la doar o lună după înființarea companiei. Nașa este și consiliera lui Simonis la cabinetul parlamentar, după mai mulți ani în care a fost casnică, arată publicația citată.

SC Maxor Consulting SRL, o firmă specializată în consultanță IT, a fost înființată de Camelia Veronica Huțan în martie 2022 și are sediul într-un apartament din Sectorul 3.

În august 2018, Camelia Huțan și soțul său i-au cununat pe Alfred și Elena Simonis și au publicat fotografii pe Instagram cu tagul #godparents (nași).

Nu pot răspunde la asemenea aberații! Nu mă interesează ce fac în privat angajații mei! Salariul este de aproximativ 4000 lei. Iar data angajării e anterioară nunții. Happy? Totul e tendențios”, ar scris Alfred Simonis pe WhatsApp la solicitarea Info Sud-Est.

Verișoara acesteia, cu experiență în catering și brutărie, deține cea de-a doua firmă, care a obținut și câte 21 de contracte într-o singură lună. Firma nu figura cu angajați anterior achizițiilor.

Athos Total Consulting este o altă firmă de consultanță IT, deținută majoritar din iunie 2022 de Dorica Pop. Aceasta și Camelia Huțan, nașa lui Simonis, susțin pe rețelele de socializare că sunt verișoare. Cele două apar împreună într-o poză de grup la nunta lui Simonis din august 2018, dar și în mai multe poze din vacanțe pe care le-au petrecut împreună. Dorica Pop, Camelia Huțan și Alfred Simonis sunt, toți trei, din Timiș.

În multe dintre cazuri, achizițiile au fost finalizate la câteva minute de la inițierea procedurii în SEAP.

Multe dintre rapoartele de consultanță au fost livrate în același timp, la doar câteva zile de la semnarea contractelor, deși documentele ar fi trebuit să conțină analize și concluzii în urma studierii arhivelor și registrelor primăriilor.

Info Sud-Est a analizat toate achizițiile și a parcurs o parte din rapoartele livrate la finalul consultanței: conținutul acestora este copy paste, deși trebuia să fie personalizat, specific pentru fiecare primărie.

Mai mult, unele documente de la ambele firme sunt identice și conțin inclusiv aceleași greșeli de redactare.

Primarii din Tulcea spun că au ajuns la consultanți prin șeful PSD al județului care i-a convocat la o întâlnire cu una din firme. Horia Teodorescu recunoaște că i-a chemat pe primari și le-a prezentat firma, ”dar nu i-a influențat”. Alfred Simonis ne-a transmis că nu răspunde ”aberațiilor”. Firma recomandată de Teodorescu ne-a cerut ”copie după buletin conform cu originalul” ca să stea de vorbă cu noi. Firma nașei lui Simonis ne-a transmis că “simplul fapt că rapoartele evidențiază aceleași aspecte nu scade valoarea acestora”. Ceilalți ne-au dat block sau au refuzat să facă declarații, mai arată Info Sud-Est.

Conform surselor G4Media, Alfred Simonis i-a cerut, vineri dimineață, demisia consilierei sale Camelia Huțan în urma publicării investigației Info Sud-Est. Camelia Huțan și-a dat demisia din funcția de consilier la cabinetul parlamentar al liderului deputaților PSD, mai precizează sursele citate.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole