Europarlamentarul Maria Grapini: “Cum să vorbim despre digitalizare când 4 din 10 adulți europeni nu dețin competențe digitale de bază”

Europarlamentarul PPU (s-l), Maria Grapini spune că “nu putem vorbi de digitalizarea Europei, cu un procent substanțial din populație fără competențe digitale!”

De asemenea, europarlamentarul PPU (s-l) a precizat că, în 2019, peste 75 de milioane de adulți europeni, de vârstă activă, nu dețineau nici măcar competențe digitale de bază. Acest lucru era valabil în special în cazul persoanelor în vârstă, al celor cu un nivel scăzut de educație și al șomerilor, a mai spus Grapini, care a adăugat că,  în același timp, peste 90 % din locurile de muncă necesită deja cel puțin competențe digitale de bază.

În context, eurodeputatul Grapini a adresat, punctual, Comisiei Europene următoarea întrebare:

Ce strategie are în vedere Comisia pentru a spori competențele digitale în rândul adulților, mai ales din zonele mai puțin dezvoltate, și care sunt acțiunile planificate pentru perioada 2021-2027?

În numele Comisiei Europene, a răspuns comisarul pentru Piață Internă, Thierry Breton.

Potrivit comisarului Breton, indicele economiei și societății digitale (DESI) indică faptul că 4 din 10 adulți nu dețin competențe digitale de bază. Ca atare, a mai spus comisarul pentru Piață internă, comunicarea privind deceniul digital stabilește obiectivul ambițios ca toți cetățenii europeni să devină autonomi din punct de vedere digital și de a înzestra Europa cu o forță de muncă cu competențe digitale. Astfel, până în 2030, cel puțin 80 % dintre europeni ar trebui să aibă măcar competențe digitale de bază.

Pentru a atinge acest obiectiv, a mai spus Thierry Breton, este necesar să se înceapă cu educația și formarea.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole