Drumul expres Arad-Oradea costă uriașa sumă de 1,4 miliarde de euro și ar putea fi gata în 2026

Președintele CJ Arad, Iustin Cionca, a anunțat ieri că în Comisia Tehnico-Economică a Ministerului Transporturilor s-a aprobat analiza multicriterială pentru drumul expres.

“Asta înseamnă că traseul drumului expres a fost avizat. Au fost analizate patru trasee, din punct de vedere tehnic, financiar, mediu și social, grupate în 16 subcapitole. În urma analizei, s-a optat pentru varianta finală care a întrunit cel mai mare punctaj.(…) Varianta acceptată are valoarea de 1,38 miliarde euro. Lungimea drumului este de 119 km, cu două benzi pe sens, cu 75 de pasaje supraterane și poduri, peste cursuri de apă și intersecții cu alte drumuri“, a spus Iustin Cionca.

Se lucrează la SF – drumul ar putea fi terminat în 2026

“Începând de luni echipele de topografi de la Consitrans vor fi în teren și încep lucrările topografice. Peste două săptămâni își încep activitatea echipele care realizează studiile geologice. Ne dorim ca până în primăvara anului viitor studiul de fezabilitate să se finalizeze. Pentru asta, este important ca furnizorii de utilități să colaboreze cu noi. Studiile arheologice preliminare au fost realizate de Institutul „Vasile Pârvan” al Academiei Române. Acest traseu traversează un număr de 9 situri Natura 2000. Ne dorim ca în primăvara anului 2023 să avem un contract cu un constructor care să poată începe lucrările. Durata de execuție va fi de 36 de luni. Deci în anul 2026 am putea deja circula pe drumul expres Arad-Oradea!“, a mai precizat președintele CJ Arad.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole