Dominic Fritz:  o grădină verticală gigantică va fi construită în Piaţa Operei

Primarul Dominic Fritz a declarat că programul cultural al Timişoarei 2023, anunţat luni, va reuni peste 2.500 de artişti, 30 de evenimente în medie săptămânal, 12 festivaluri de muzică de la baroc la rock, peste 15 festivaluri tematice de la teatru la circ, dar şi o grădină verticală gigantică în Piaţa Operei.

Câteva sute de proiecte şi evenimente se vor întâmpla în şcoli şi parcuri, în pieţe şi librării. Vor veni laureaţi Nobel de literatură, precum Orhan Pamuk sau Olga Tokarczuk, Peter Slotterdijk, poate cel mai cunoscut şi discutat filosof european al momentului, Corul de copii Singing Moellenbeek din Bruxelles, compania de dans Chameleon Company din Manchester, celebra companie de teatru Rimini Protokoll, orchestre din Gera şi Koln„, a spus Dominic Fritz.

Evenimentele dedicate Capitalei Culturale Europene 2023 vor fi înnobilate de evocări ale unor artişti români cunoscuţi în întreaga lume, precum Brâncuşi sau Brauner, precum şi prin prezenţa în oraş a unor nume din domeniul culturii, cum sunt Cristian Măcelaru, Gabriel Bebeşelea, Andrei Şerban sau Adina Pintilie, care a reprezentat România în cadrul Bienalei de Artă Contemporană de la Veneţia.

Timişoara Capitală Culturală 2023 a căpătat o nouă urgenţă nu doar pentru noi, ci pentru întreaga Europă. Acum este nevoie ca povestea Timişoarei, cu spiritul ei de inovare, cu diversitatea sa şi curajul său, să se audă peste graniţele ţării şi să inspire, aici şi peste tot unde se poartă marile dezbateri despre viitorul Europei. Anul viitor este o şansă istorică pentru oraş, dar şi pentru România. Este şansa transformării noastre ca oraş, comunitate şi ţară. Şi aş vrea ca peste ani să ne uităm înapoi la anul 2023 şi să spunem că acest titlu nu a transformat doar viaţa culturală a oraşului, ci a transformat întreg oraşul„, a transmis primarul Timişoarei.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole