Dominic Fritz începe războiul cu naționaliștii: se fabrică isterie cu subînțelesuri xenofobe – primarul neamț vrea să dea jos tricolorul

Duminică, 9 aprilie, adică ieri, în Duminica Floriilor, prefectul PSD de Timiș, Mihai Ritivoiu, s-a trezit ca prin minune de dimineață, fiind recunoscut ca un somnoros, pentru a anunța poporul care nu sărbătorea Paștele, ci doar se pregătea să treacă o tură pe la vreo Violeta sau Lăcrămioara, că i s-a pus din nou pata pe steagurile din Timișoara.

Control la Primăria Timişoara pe chestiunea steagurilor. Voi emite un ordin de prefect privind constituirea unei comisii mixte de control, cu participarea Poliției, pentru a verifica legalitatea arborării steagurilor în toate locațiile aparținând Primăriei Timişoara.  Subiectul steagurilor este unul delicat. Totuşi, nu poți, din poziția de primar al unui oraş ca Timişoara, ca pentru unii să fii mumă (steaguri arborate fără nicio noimă în fața Primăriei, în numele multiculturalismului), iar pentru noi – toți cei pe care ne bucură să vedem Tricolorul fluturând oriunde şi cât mai des – să fii ciumă. Nu poți să te tocmeşti la lege într-un caz, şi să o forțezi la maxim în altul. Nu am cum să opresc demontarea celor trei drapele din intersecții, dar putem să ne asigurăm că drapelul nostru va fi măcar respectat, acolo unde este arborat. Pentru că suntem într-o perioadă de sărbătoare şi intrăm în Săptămâna Mare, îi dau termen primarului Dominic Fritz ca până la Paştele Ordodox să aprofundeze legislația privind arborarea drapelului României şi să o pună în aplicare. După Paşte, o vom face noi“, a scris cu nesaț Mihai Ritivoiu pe Facebook.

Primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a răspuns textului prefectului PSD de Timiș, Mihai Ritivoiu, printr-un alt text, tot postat pe Facebook, în care îl acuză de fake news, dar sugerează și o scurgere de informații din Primăria Timișoara către PSD.  

Un nou pseudo-scandal a umplut golul de idei al coaliției naționaliste din Timișoara. E o pildă edificatoare despre cum se fabrică isterie pe baza unor sentimente legitime de patriotism – și cum se vor duce campaniile electorale în 2024.  Ce au în comun AUR, Antena 3, PNL, PSD și prefectul PSD de Timiș? Toți m-au atacat în ultimele zile pentru o știre falsă, bineînțeles cu subînțelesurile xenofobe obligatorii. Știrea falsă este că eu aș fi semnat o dispoziție care ar dispune să se demonteze trei catarge din Timișoara pe care este arborat steagul României. Corect este că există o propunere a aparatului de specialitate al Primăriei, într-un ”referat de aprobare”, care îmi aduce la cunoștință că sunt mai multe construcții ilegale pe domeniul public care, conform legii, trebuie desființate. Referatul, un document strict intern și care de la sine nu produce efecte, a ajuns în presă înainte să ajungă pe biroul meu sau să semnez eu vreo dispoziție. (Surpriză: toți semnatarii referatului sunt români!). Bineînțeles că știrea falsă că primarul neamț vrea să dea jos tricolorul era prea tentantă pentru a fi supusă rigorii realității, și toți s-au întrecut în apropouri. PSD Timiș îmi urează „Frohe Ostern” la sfârșitul atacului lor, subliniind astfel, în ziua Paștelui catolic, că nu sunt nici român, nici ortodox. Un consilier local PNL îmi reproșează că aș fi „umilit orașul care m-a primit cu brațele deschise” și repetă minciuna veche că eu aș fi arborat în fața primăriei steagurile altor state, deși ele au fost puse acolo cu mult timp înainte să ajung eu primar. Prefectul PSD preia tema, vrea să trimită ”o echipă mixtă de control”, deși putea foarte ușor să controleze câte dispoziții am dat eu pe această speță (adică zero), că doar la Prefectură le trimit după ce le semnez. Ori nu știe, ori minte, oricum niciuna din variante nu-l flatează“, a comentat Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei amintește și de poarta ucigașă care a omorât un tânăr și pentru care nu a plătit încă nimeni.

Revenind la catarge, mă uimește nonșalanța cu care auto-declarații iubitori de țară trec peste faptul că sunt amplasate ilegal, fără autorizație de construire. Și asta într-un oraș în care un alt simbol al patriotismului local prost înțeles, o poartă de intrare amplasată tot așa fără autorizație și căzută la prima furtună, a omorât în 2017 un cetățean al acestei țări. S-a deschis un dosar penal, dar pare-se că deschis a rămas. Cine vrea ca un tricolor să fie arborat pe o construcție care nu respectă tocmai legea țării pe care steagul vrea s-o onoreze? Libertate (albastru) – Dreptate (galben) – Frăție (roșu) pe un catarg care sfidează dreptul și pune siguranța cetățenilor în pericol? Ce fel de patriotism e asta?  Iubesc steagul României. Îl port cu mândrie și speranță și mă bucur să-l văd arborat în oraș tocmai pentru că eu cred în valorile pe care le exprimă. Nu îl folosesc pentru propagandă politică ieftină. Iau în serios obligațiile mele ca primar și nu mă las intimidat de nimeni în aplicarea legii. Voi studia documentele transmise de colegi și voi analiza dacă există o variantă legală și sigură pentru ca aceste catarge puse în 2019 să rămână. Indiferent de soarta catargelor, tricolorul României, la fel ca steagul Uniunii Europene, va sta mereu în locul pe care îl merită: fluturând cu mândrie pe străzile Timișoarei“, a mai precizat Dominic Fritz.

Subiectul nu este unul nou, deoarece primarul Timișoarei, Dominic Fritz, a anunțat sâmbătă, 14 mai 2022, că Prefectura Timiș a transmis o adresă prin care Primăria este obligată să dea jos steagurile din fața instituției, așa cum puteți citi AICI. Răspunsul primarului Dominic Fritz a fost ferm: nu le dăm jos.

Reamintim că recent Primăria Timișoara a împânzit orașul cu 700 de drapele noi pentru Ziua Națională sau că pe strada Mercy au fost arborate steagurile tuturor țărilor Uniunii Europene.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole