Instanța confirmă măsurile Primăriei Municipiului Timișoara și ale Poliției Locale împotriva Best Instal, care a transportat ilegal tone de deșeuri din construcții de la diverse șantiere din oraș și le-a aruncat pe un teren din zona Mehala.
”Victoria definitivă din instanță este confirmarea că lupta pe care o ducem împotriva celor care își bat joc de sănătatea noastră este corectă. Acesta a fost unul dintre cele mai grave cazuri pe care le-am descoperit în Timișoara. Practic, operau o groapă ilegală de gunoi chiar în oraș, aproape de locuințele oamenilor. Au dus aici sute de tone de deșeuri de la diverse șantiere din oraș, fără să le pese de efectele devastatoare pe care le au acțiunile lor. E un semnal clar pentru toți cei care comit astfel de ilegalități că s-a terminat cu aceste lucruri”, a declarat primarul Dominic Fritz.
Cazul câștigat definitiv la Tribunalul Timiș a început în urmă cu doi ani, când echipele Municipalității și ale Poliției Locale au descoperit, pe strada Ovidiu Balea, în spatele Cimitirului Ortodox, mormane de moloz și saci întregi cu rigips, folii, polistiren și alte materiale din construcții și amenajări interioare, dar și PET-uri și alte deșeuri.
”Firma Best Instal a fost amendată cu 60.000 de lei pentru colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor fără autorizație de mediu și cu încă 70.000 de lei pentru că a depozitat deșeuri amestecate într-o groapă excavată de circa 5 m, pe o suprafață de 120 de mp. Totodată, municipalitatea a dispus ecologizarea terenului pe cheltuiala firmei și predarea deșeurilor către o firmă autorizată. Best Instal a atacat în instanță sancțiunile, deși angajați ai firmei au fost prinși în flagrant în timp ce depozitau ilegal deșeurile. Mai mult, polițiștii locali au surprins momentul în care angajații încercau să îngroape aproximativ 100 mc de deșeuri cu un utilaj inscripționat cu numele firmei”, se arată într-un comunicat de presă.
Primăria Timișoara și Poliția Locală sancționează drastic persoanele fizice și firmele care abandonează deșeuri, dar și dezvoltatorii care plătesc la negru transportarea molozului, care ajunge să fie aruncat în zone locuite sau pe spații verzi, afectând sănătatea comunității și mediul. De la începutul anului, polițiștii locali au aplicat 22 de amenzi, în valoare totală de 785.000 lei, în baza OUG nr. 92/2021.
Trasabilitatea deșeurilor din construcții și demolări este reglementată de legislația națională, care prevede obligativitatea încheierii de contracte cu societăți autorizate și a dovezii pentru trasabilitate. Pentru persoanele fizice, Primăria Timișoara a amenajat puncte de colectare prin aport voluntar, unde pot fi depuse deșeurile rezultate din amenajări interioare.
Adresa și programul punctelor de colectare:
· Calea Torontalului, nr. 94 – L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00;
· Calea Moșniței, nr. 2-4 – L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00;
· Str. A Imbroane, nr. 70 – L-V: 9:00-19:00, S: 8:00-16:00;
· Str. Ovidiu Cotruș, nr. 201 (fosta adresă: Calea Chișodei, str. Mile Cărpenișan, nr. 3) – L-V: 9:00-17:00, S: 8:00-16:00.