Dominic Fritz: bătălia cea mare este pentru viitorul Timișoarei – este o bătălie pentru calitatea vieții în oraș – facem regulament clar privind construcția noilor cartiere pe fostele zone industriale

Toate obiectivele publice, de la străzi și trotuare la rețele de utilități, școli sau spații verzi, care vor fi amenajate pe locul fostelor platforme industriale care acum sunt terenuri private, vor fi stabilite împreună cu Primăria Timișoara.

Municipalitatea propune, în acest sens, un regulament de restructurare urbană pentru a se asigura că toate cartierele noi vor avea prevăzute, de la început, rețea de străzi, utilități publice, spații verzi și obiective publice.

Prin Planul Urbanistic General am stabilit mai multe zone care acum sunt pline de ruine industriale și betoane și care vor trece prin proiecte de regenerare urbană și transformate în cartiere de locuințe sau zone cu funcțiuni mixte. Prin acest regulament ne asigurăm că dezvoltarea acestor noi cartiere se va face în urma unei negocieri între proprietari și Primărie tocmai pentru a stabili unde e nevoie de școală, de parc sau de spital. Vedem atâtea cazuri de cartiere construite în ultimii 30 de ani, în care lipsesc obiective absolut cruciale pentru un oraș modern: nu au grădiniță, nu au parc, sunt drumuri fără trotuare și multe alte aberații. Bătălia cea mare pentru viitorul Timișoarei, adică pentru a asigura prosperitate orașului pentru următorii 10-20 de ani, este o bătălie pentru calitatea vieții în oraș”, spune primarul Dominic Fritz.

Potrivit regulamentului, pentru transformarea vechilor platforme industriale în zone rezidențiale și mixte, va fi întocmit un masterplan care va fi supus aprobării Consiliului Local. Documentația va include atât funcțiunile de locuire și activități comerciale, cât și obiectivele publice (trama stradală, infrastructura edilitară, spațiile verzi, locuri de joacă pentru copii, piațete, instituții publice de învățământ, sănătate, locuinţe sociale etc), iar studiile de fundamentare din masterplan vor servi PUZ-urilor necesare pentru parcelele din zona industrială restructurată. Totodată, mecanismul reduce durata elaborării PUZ-urilor pentru astfel de suprafețe.

În prezent, în Planul Urbanistic General sunt prevăzute pentru urbanizare aproape 530 de hectare, echivalentul a 6,5% din intravilanul Timișoarei.

Regulamentul poate fi studiat aici : https://www.primariatm.ro/proiecte-hcl/4fafdcb5-28e8-4748-b98d-8b3a77a5664c

Programul TM 2023 a fost aprobat de Bruxelles

Primăria Timișoara anunță că au fost parcurse toate etapele necesare pentru a putea demara finanțarea programului cultural prioritar Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Este vorba despre programul cultural…

Recomandările noastre

Cele mai citite articole