Dominic Fritz: avem nevoie de 200 de milioane de lei de la Guvern

Primarul Dominic Fritz a declarat astăzi într-un interviu că Timișoara ca să treacă peste această iarnă are nevoie de un ajutor de 150-200 de milioane de lei.

“Din cauza prețului la gaz nu mai sunt suficienți bani pentru a face față facturilor și de aceea s-a întrerupt furnizarea gazului. Sunt cantități limitate de gaz pe piață și de aceea prețul a explodat. Datoriile s-au acumulat între 2013 și 2016 din cauza unei situații similare când nu au mai fost bani pentru a plătit facturile curente. E.on a câștigat  în instanță în 2018 un litigiu cu Primăria care  a garantat pentru Colterm și primăria nu a plătit niciun leu din aceste datori. La început de an administrația pe care o conduc a făcut un calendar de eșalonare a datoriilor și am început să plătim lunar în jur de 2 milioane de lei către E.on, repet datorii pentru facturi de gaz din 2013, și asta ne-a adus în situația de a plăti dublu, și factura actuală și facturile din trecut, iar explozia prețului la gaz a făcut să nu mai putem duce facturile zilnice“, a precizat Dominic Fritz.

Timișoara ca să treacă peste această iarnă are nevoie sigur de 150-200 de milioane de lei

“Soluția este un contract pe termen lung pentru că asta permite furnizorului să ia gaz mai ieftin, pentru că noi de un an de zile plătim prețul zilnic din piață. Trebuie un contract cu termene de plată normal, dar la prețurile actuale este imposibil și de aceea trebuie o soluție de la nivel național și avem nevoie de un ajutor de la Guvern pentru a trece pentru iarnă. Nu doar Timișoara e în situația asta. Explozia prețuirilor ne privește pe toți, sunt 27 de municipii în situația noastră. Trebuie să existe și la CET-uri o plafonare a prețului cum există acum la populație. Sprijinul de la Guvern depinde de cât gaz folosim, deoarece sunt multe variabile. Putem merge pe avarie să fie căldură câteva ore pe zi. Puteam să mergem mai mult pe cărbune, care e mai ieftin acum, dar o să fim loviți în primăvară când vom plăti certificatele pe emisii. Timișoara ca să treacă peste această iarnă are nevoie sigur de 150-200 de milioane de lei“, a spus primarul Timișoarei.

Recomandările noastre

Cele mai citite articole