Bugetul Timișoarei pe anul 2023 a fost aprobat săptămâna acesta de Consiliul Local.
Primăria Timișoara se bazează pe 2,36 miliarde de lei, bani care vor fi cheltuiți pe trei direcții strategice, așa cum puteți citi AICI.
Primarul Dominic Fritz a declarat că municipalitatea are în execuție peste 50 de obiective de investiții și a alocat ,27 miliarde de lei pentru acest domeniu.
“Nu a fost un buget ușor de făcut pentru că sunt mai multe elemente de context național și local, care pun presiune pe bugetul local. Avem inflația în creștere, costurile cu energia tot mai greu de anticipat, dar și angajamentele pe care le avem de îndeplinit anul acesta când Timișoara este Capitală Europeană a Culturii.
De aceea, am venit cu o propunere echilibrată de buget, care are la bază trei direcții strategice:
👉Continuitatea serviciilor de interes public, cum sunt încălzirea centralizată și transportul în comun;
👉Continuarea și finalizarea investițiilor din fonduri europene;
👉Finanțarea culturii în anul în care suntem Capitală Europeană a Culturii;
Inflația ne induce cheltuieli mai ridicate, dar preconizăm și o creștere a fondurilor din cote defalcate din impozitul pe venit de 13,6%. Vom avea cu 82 de milioane de lei mai mult comparativ cu 2022 la bugetul local. Nu am crescut taxele locale. Singura actualizare a fost una cerută de lege, prin codul fiscal, respectiv indexarea la inflație.
Pentru funcționare am alocat suma de 1,09 miliarde de lei.
Cu acest fonduri vom acoperi costurile de funcționare din instituții, reparațiile la străzi și trotuare, curățenia pe domeniul public, îngrijirea spațiilor verzi, reparații la școli, grădinițe și spitale, dar și finanțarea instituțiilor de cultură.
Pentru investiții am alocat suma de 1,27 miliarde de lei.
Avem în acest moment în execuție peste 50 de obiective de investiții. Doar ca să enumăr o parte din șantierele la care lucrăm anul acesta: marile lucrări de infrastructură de pe Bogdăneștilor, Cetății, Vidrighin, Solventul, investițiile de la Clinicile Balneo și ORL, noul centru de recuperare pulmonară de la Victor Babeș, finalizarea campusului Lenau și continuarea lucrărilor de extindere și modernizare a mai multor școli din oraș, finalizarea infrastructurii culturale, ca de exemplu cinematografele Dacia, Timiș, Studio sau Turnul de Apă din Iosefin.
Anul acesta Timișoara va oferi întregii Românii și Europe un program cultural de excepție. În total, Primăria va aloca 186,7 milioane de lei pentru finanțarea proiectului Capitală Europeană a Culturii, finanțarea instituțiilor de cultură și investiții în infrastructura culturală“, a arătat Dominic Fritz.