Doi parlamentari ai USR Timiș vor mai puține decorații pentru cei condamnați cu suspendare. Au depus un proiect de lege

Raoul Trifan și Nicu Fălcoi au depus astăzi un proiect de lege pentru retragerea decorațiilor și meritelor acordate de Statul român persoanelor condamnate penal la închisoare cu suspendare.

„În momentul de față, conducerea Cancelariei Ordinelor consideră că numai persoanele condamnate la închisoare cu executare se supun prevederilor de retragere a decorațiilor și refuză retragerea decorațiilor persoanelor condamnate la închisoare cu suspendare. Noi considerăm că, indiferent de tipul pedepselor privative de libertate, persoanele condamnate aduc prejudicii morale și de imagine restului membrilor ordinelor. Ar fi absolut normal și chiar necesar ca, în momentul în care ai călcat strâmb și nu mai aduci onoare Statului prin comportamentul tău, acesta să-ți retragă decorațiile acordate anterior faptelor reprobabile.  Pot să vă dau și două exemple destul de celebre: Șerban Brădișteanu, dublu decorat, dar și condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru favorizarea unui condamnat (Adrian Năstase) sau Dumitru Zamfir, fost director adjunct al SRI, condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare pentru fals în declarații în dosarul privind închirierea și ulterior cumpărarea ilegală a unor locuințe RA-APPS, la prețuri subevaluate“, transmite USR Timiș.

Proiectul de lege mai prevede și limitarea mandatului Președintelui Cancelariei Ordinelor la 10 ani, deoarece actualul președinte este în funcție de peste 30 de ani

Recomandările noastre

Cele mai citite articole